Tiende dag van onze reis, woensdag 25 juli 2018

Datum: 2018-07-25
Schrijver: J. Joppe

We vertrokken vandaag iets later dan gisteren, toen we een heel vol programma hadden bij de tocht rond het meer van Galilea. Na het ontbijt zijn we met de Berlingo langs Tiberias, Migdal, Tabga naar Chorazin of Korazin gereden. Deze ruïnestad - die sinds kort rolstoel-toegankelijk is! - behoort met Kapernaüm en Bethsaïda tot de drie steden waarover de Heere Jezus het wee uitspreekt als ze zich niet bekeren. We waren de enige bezoekers. De vele klipdassen die we zagen vluchten voor ons weg. Ook namen we verschillende salamanders waar. Van de stad Chorazin is niet veel meer over, wel zijn er stukken van de synagoge en allerlei gebouwen te zien.
Daarna reisden we verder naar het noorden en brachten een bezoek aan het Nationaal Park Tel Hazor, een oude vestingstad van de Kanaänieten en van Salomo. Opvallend zin het Kanaänitisch paleis, een wachttoren en het watersysteem. In de Bijbel komende we de stad Hazor o.a. in Jozua 11 tegen, waar staat dat Jozua bij de inname van het noorden van het land de stad Hazor met vuur verbrandde.
Nadat we onderweg de lunch hebben gebruikt, reisden we verder naar het noorden om het natuurreservaat Tel Dan te bezoeken, gelegen dichtbij de grens van Libanon. In de tijd van het Oude Testament vormde Dan al de noordelijke grens. Koning Jerobeam plaatste er een gouden kalf. We hebben het archeologische deel van dit park vanwege de temperatuur over geslagen en een korte wandeling gemaakt door het prachtige natuurreservaat met de vele beekjes en watervalletjes. Bij de plaats om pootje te baden was het erg druk met kinderen en ouders. De reis ging verder naar het nabij gelegen Banias, een oude stad aan de voet van de berg Hermon. Banias wordt ook wel Caesarea Filippi genoemd en is bekend uit Mattheüs 16:13-20, waar Petrus belijdenis doet. Deze belijdenis kon tot voor enkele jaren geleden worden afgedrukt in het zand, maar de tekst en het voorwerp waarmee het werd afgedrukt was er helaas niet meer. Bij Banias zijn de bronnen van de Jordaan.
Na Banias hebben we een tocht van meer dan een half uur gemaakt door een prachtig berglandschap in het uiterste noorden van Israël om de berg Hermon te bereiken. We waren net vijf minuten te laat om nog met de kabelbaan naar de top van de Hermon te gaan (die in de winter met sneeuw bedekt is. We reisden verder naar de Mont Bental, Deze berg van zo'n 171 meter hoog is een bijzonder punt in Israël. Deze berg is het drielanden punt van Syrië, Jordanië en Israël. Vanaf de berg zagen we de VN-zone liggen met daarachter Syrië waar de afgelopen jaren heel veel mensen zijn omgekomen. Op de terugweg hebben naar ons vakantieverblijf hebben we nog even langs de VN-zone gereden en zagen ook op de Golan verschillende oefenplaatsen van het Israëlische leger.