10-daagse rondreis in 2023 door het land van de Bijbel

Het reisprogramma is met zorg samengesteld. U maakt kennis met de veelzijdige aspecten van Israël. De reis vangt aan in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. In en vanuit Jeruzalem bezoeken we bijbels historische plaatsen. Via het landschap van Samaria reizen we naar Galilea. Hier bezoeken we o.a. de Berg der Zaligsprekingen en Tabgah. We eindigen de reis in Tel-Aviv aan de Middellandse Zee. Deze reis is op basis van half pension; zondag op basis van volpension. U verbijft in goede middenklasse hotels. Onze Joodse reisgids in Israël is Ines Zafrir.
De vluchttijden zijn nog niet bekend.


Dag 1 • Woensdag 26 april 2023 • Heenreis
Vandaag begint onze reis naar het Beloofde Land. Per directe vlucht van Transavia reizen we naar Israël. Na aankomst op de luchthaven van Tel-Aviv, worden we verwelkomd door onze Nederlandssprekende gids, die ons begeleidt naar ons hotel in Jeruzalem. We zullen hier vijf nachten verblijven.

Dag 2 • Donderdag 27 april 2023 • Olijfberg – Gethsemané - Bar Mitswah -  Yad Vashem
Boker Tov, oftewel, goedemorgen in Jeruzalem. We starten vandaag op de Olijfberg, waar Jeruzalem letterlijk aan onze voeten ligt. Met het zicht op het oude en het nieuwe Jeruzalem wandelen we langs de helling naar Gethsemané. Onderweg passeren we Dominus Flevit, het kerkje van de traan. Deze plaats memoreert dat Jezus weende over Jeruzalem, omdat Hij voorzag dat de stad zou worden verwoest. In de Hof van Gethsemané overdenken we het ‘lijden’ van de Heere Jezus (privétuin). Hierna stappen we in de touringcar die ons naar de Mestpoort rijdt. Vanaf hier lopen we naar de Klaagmuur waar we het ritueel meemaken van de Bar Mitzwah. Jonge jongens van 13 jaar treden toe tot de gebedsgroep. Dit wordt groots gevierd. ’s Middags brengen we een bezoek aan het Holocaust Memorial Yad Vashem, gelegen op de ‘Heuvel der Herinnering’. Het is de plaats waar 6 miljoen Joden worden herdacht, die nooit een graf hebben gekregen, en daarom symbolisch hier een laatste rustplaats hebben ontvangen. ’s Avonds dineren we in ons hotel in Jeruzalem.


Dag 3 • Vrijdag 28 april 2023  • Graftuin – Via Dolorosa – Bethesda - Markt Ben Yehuda – Wandeling over de stadsmuren – Shabbath bij Joden thuis (facultatief)
Na het ontbijt beginnen we de dag met een bezoek aan de Graftuin. Bij het geopende graf overdenken we Jezus’ Opstanding. We wandelen vervolgens naar de Damascuspoort waar de Oude Stad binnengaan. We wandelen door de Arabische Wijk over de Via Dolorosa naar Bethesda, de plaats waar de kranke man 38 jaar ziek lag en door Jezus werd genezen. In het Annakerkje zingen we spontaan enkele psalmen en liederen. De nagalm is prachtig. We besluiten de ochtend met een bezoek aan de Heilig Grafkerk.                  ’s Middags bezoeken we de Markt van Ben Yehuda. Hier ruiken we de geuren van de specerijen en zien we de orthodoxe Joden nog de laatste inkopen doen voor aanvang van de Shabbath. Later op de middag maken we een wandeling over de stadsmuren van de stad Jeruzalem, vanaf de Jaffapoort totaan de Sionspoort. Facultatief kan ’s avonds worden deelgenomen aan ‘Shabbath of a life time’, een bijzondere ervaring om Shabbath the vieren bij Joodse gezinnen thuis. Een onvergetelijke ervaring.

Dag 4 • Zaterdag 29 april 2023 • En Gedi – Masada – Dode Zee – Qasr-el-Yahud
Vandaag vieren de Joden de Shabbath. We zijn daarom deze dag dan ook niet in Jeruzalem. We beginnen de dag met een wandeling door het natuurpark En Gedi, ook wel  Bron van  het Bokje genoemd. Hier verschool David zich voor Saul. In de vroegte van de dag is het goed mogelijk dat u steenbokken en klipdassen zien, temidden van de ongerepte natuur. We vervolgen onze reis naar Masada, gelegen in de Woestijn van Judea. Hier verdedigden 300 Joodse Zeloten zich na de val van Jeruzalem in ’70 na Chr. tegen de Romeinen. Indrukwekkend zijn de overblijfselen. Per kabellift gaan we naar de top. Na dit bezoek gaan we naar de Dode Zee waar we kunnen drijven op het water. De lunch is vandaag inbegrepen. De dag wordt besloten met een bezoek aan Qasr-el-Yahud, de doopplaats aan de Jordaan. ’s Avonds dineren we in ons hotel in Jeruzalem.

Dag 5 • Zondag 30 april 2023 •  Rustdag
Het is zondag. Deze dag is op basis van volpension. Dominee Joppe gaat tweemaal voor in een dienst. In de ochtend vindt deze plaats in één van de zalen van het hotel. ’s Middags wordt de dienst gehouden in de Schotse kerk van Jeruzalem, die voor het reisgezelschap is gereserveerd.


Dag 6 • Maandag 1 mei 2023 • Samaria – Gerizim & Ebal – Beth Shean – Boottocht Meer van Galilea
We verlaten ons hotel in Jeruzalem en reizen naar Samaria. Op de berg Gerizim ontmoeten we de Hogepriester van de Samaritaanse gemeenschap. Hij vertelt ons over het leven van de Samaritanen en toont ons de stamboom die teruggaat tot aan Adam en Eva. Aansluitend bezoeken we de top van de berg Gerizim, ook wel de Berg der Zegeningen genoemd. Nadat we het voormalig Sichem, de berg Ebal en het graf van Jozef hebben zien liggen, reizen we door naar Natuurpark Beth Shean. Het heeft één van de best bewaarde overblijfselen van een Romeinse stad in Israël. Aan het einde van de middag arriveren we in Tiberias waar we inschepen voor een boottocht over het meer van Galilea bij ondergaande zon. We checken vervolgens in bij ons hotel in Tiberias.

Dag 7 • Dinsdag 2 mei 2023 • Berg der Zaligsprekingen – Tabgah – Kapernaum – Banias - Magdala
De dag begint met een bezoek aan de Berg der Zaligsprekingen. Hier  staan we stil bij de Zaligsprekingen die staan opgetekend in het Matthëusevangelie. Vanaf de Berg der Zaligsprekingen genieten we van een panoramisch uitzicht op het Meer van Galilea. Vanaf hier wandelen we door naar beneden naar Tabgah, de plaats van de wonderbaarlijke spijziging. In Kapernaum bezoeken we de overblijfselen van de synagoge en het Huis van Petrus. ’s Middags bezoeken we natuurpark Banias, Ceasarea Filippi. We maken een mooie wandeling langs de bronnen van de Jordaan. Naar men zegt, werd de dichter hier geinspireerd om Psalm 42 te dichten ‘van de frisse waterstromen….alzo verlangt mijn ziel tot U om God’. Na deze wandeling rijdt de touringcar ons door het landschap van Galilea naar het plaatsje Magdala, de woonplaats van Maria Magdalena. Enkele jaren geleden is hier een prachtig kerkje gebouwd. In deze kerk kan een overdenking worden gehouden en kunnen we enkele psalmen en gezangen met elkaar zingen. ’s Avonds dineren we in ons hotel in Tiberias.

Dag 8 • Woensdag 3 mei 2023 • Nazareth – Nazareth Village – Fietsen in de Ahula Vallei
Vandaag rijden we naar de stad Nazareth. We passeren onderweg het plaatsje Kana, waar Jezus water in wijn veranderde. In Nazareth bezoeken we de Aankondigingskerk en wandelen we door de soeks naar de synagoge waar de Heere Jezus volgens overlevering getuigde tegen de Farizeeën. In Nazareth Village worden we welkom geheten door één van de medewerkers die ons door het openluchtmuseum leidt. We krijgen uitleg over het Nazareth uit de tijd van Jezus. Het is mogelijk om te besluiten met een Bijbelse lunch(incl.). Gerechten worden bereid zoals deze in de Bijbel werden klaargemaakt. In de middag brengt de touringcar ons naar de Ahula Vallei. In het Agmon Ahula Bird Park is er gelegenheid om een prachtige wandeling te maken of een fietstocht te ondernemen, temidden van mooie flora en fauna. Wilt u niet fietsen, dan kunt u het park verkennen met een golfkarretje. Het park is één van de landingsplekken van de trekvogels die van het noordelijk halfrond doorvliegen naar het zuiden. ’s Avonds dineren we in ons hotel in Tiberias.

Dag 9 • Donderdag 4 mei 2023 – Karmel - Ceaserea  - Jaffa - Tel-Aviv
We verlaten ons hotel in Tiberias en reizen naar het Karmelgebergte. Op de berg Karmel genieten we het uitzicht en zien we de Vlakte van Jizreël. We kijken in het Dal van Armageddon en staan stil bij het verhaal van Elia en de Baälpriesters. We reizen door naar We reizen naar de opgravingen van Caeserae aan de Middellandse Zee. Hier krijgen we een indruk van de vroegere woonplaats van keizer Herodus. Hier bevond zich aan het strand een Romeins aquaduct, het fort van Caesarea en de resten van een Romeinse Hippodroom (een stadion waar wagenrennen werden gehouden). Ook de resten van het paleis van Herodes ligt hier aan de zee voorzien van een badhuis. In dit paleis werd Paulus voorgeleid aan Festus en later zei Agrippa hier tegen hem: ‘Gij beweegt mij bijna een christen te worden’. Na dit bezoek brengt de touringcar ons Tel-Aviv, waar we in de middag een wandeling maken door het oude Jaffa. Ter afsluiting van de rondreis kunt u nog een frisse duik nemen in de Middellandse Zee. We overnachten deze nacht in Tel-Aviv.


Dag 10 • Vrijdag 5 mei 2023 •  Reis naar Nederland
Vandaag verlaten we Israel. De touringcar brengt ons naar de luchthaven waar we inchecken voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Met mooie herinneringen keren we huiswaarts. Israël Lehitraot!