Exodusreis 2010 – In de voetsporen van Mozes

Dag 1 – dinsdag 27 april 2010

Met de Oostenrijkse vliegtuig-maatschappij Austrian Airlines vertrekken we ’s morgens om 7.45 uur vanaf Amsterdam (Schiphol) naar de Egyptische hoofdstad Cairo, waarbij we in Wenen overstappen. Na aankomst om 14.05 uur in de middag volgt de begroeting en de transfer naar ons hotel. 

Dag 2 – woensdag 28 april

Om meer van de historie van het oude Egypte te begrijpen, gaan we allereerst naar het wereldberoemde Egyptisch Museum. U ziet er o.a. de mummies van de Farao’s en de schatten van Toetanchamon. Wie in Egypte is, mag zeker de beroemde piramides van Gizeh niet missen! U ziet er ook de imposante sfinx. Verder zien we vandaag Memphis, de hoofdstad van het Oude Rijk, en de bijbehorende dodenstad Sakkara. 

Dag 3 – donderdag 29 april

We laten de drukte van Cairo achter ons en rijden naar het Suezkanaal dat we oversteken. We komen in de woestijn, waar het volk Israël 40 jaar heeft rondgezworven, en rijden naar het zuidelijke deel van de Sinaï. Onderweg bezoeken we plaatsen waar het volk op weg naar Kanaän haar tenten eens heeft opgeslagen. Tegen het einde van de dag arriveren we bij de ruim 2500 m hoge berg Horeb, met aan de voet het beroemde Catharinaklooster. We overnachten in het Morgenland hotel nabij het Catharinaklooster. 

Dag 4 – vrijdag 30 april

Al heel vroeg beginnen we aan de onvergetelijke beklimming van de berg Horeb (plm. 2000 treden), waar Mozes de Stenen Tafelen met de Tien Geboden ontving. Het uitzicht op de top is spectaculair. U kunt er genieten van de prachtige kleuren van de zonsopgang boven de Sinaï. We reizen verder door de woestijn met overweldigende beelden van droge rivierbeddingen en granieten kliffen van duizenden meters hoog. Ooit trokken de Israëlieten door dit onherbergzame land naar de Rode Zee. Indien mogelijk bezoeken we nog het Timnapark met de kopermijnen van Salomo. Hier staat ook een model op ware grootte van de tabernakel. We gaan daarna de Rode Zee over, maar nu per schip. We varen naar Aqaba in Jordanië, ooit de havenstad van Koning Salomo. Het is een echt vierlandenpunt: Israël, Egypte, Saudi-Arabië en natuurlijk Jordanië. Overnachting in Aqaba. 

Dag 5 – zaterdag 1 mei

We gaan deze dag al vroeg op pad en volgen de karavaanroute naar de oase Wadi Rum. Daar maken we kennis met het echte woestijnleven. We reizen per jeep door prachtige wadi’s en diepe spelonken. U treft er vast de bedoeïenen aan die er met hun schapen en kamelen rondtrekken. Deze belevenis is onvergetelijk: wegen zijn er niet, u rijdt door het woestijnzand en volgt eeuwenoude sporen. Hierna rijden we naar ons volgende hoogtepunt: de rotsstad Petra, ooit de hoofdstad van de Nabateeërs in het land van de Edomieten. Deze verborgen stad is via een smalle rotskloof met metershoge wanden te bereiken. Het is een immens grote stad, met complete straten. De gehele stad ligt voor de buitenwereld verborgen in de rotsachtige bergen. Beroemd zijn o.a. de rotsgraven, de Schatkamer en de bibliotheek. Petra geldt zeker als één van de wereldwonderen. We overnachten in Petra. 

Dag 6 – zondag 2 mei

De zondag brengen we door in Petra. De reisleider verzorgt de zondagse samenkomsten. 

Dag 7 – maandag 3 mei

We bezoeken eventueel nog wat in Petra en vervolgen onze reis via de Koningsweg door het land van de Edomieten. We passeren de grens met het land van de Moabieten op weg naar de kruisvaardersburcht van Kerak. We gaan naar de berg Nebo waar Mozes een blik mocht werpen op het Beloofde Land. Onderweg bezoeken we het fort Machaerus, waar Johannes de Doper werd onthoofd. Bij helder weer is vanaf de berg Nebo Jeruzalem te zien. We gaan weer naar beneden en rijden naar de Dode Zee, het laagste punt op aarde. We proberen om de doopplaats van de Heere Jezus bij Bethabara te bezoeken. (http://nos.nl/l/tcm:5-692031/) Daarna rijden we nog een stuk door Jordanië richting het noorden en steken ergens de Jordaan over en komen in Israël! We gaan door naar het meer van Galilea om in Tiberias in kibbutz Lavi te overnachten. Vanuit deze kibbuts hebben we een prachtig zicht op het meer van Galilea. 

Dag 8 – dinsdag 4 mei

Vandaag bezoeken we diverse bijbelse plaatsen die gelegen zijn rondom het meer van Galilea. We rijden naar Tabgha, aan de noordoever waar het wonder van de vermenigvuldiging van de broden en de vissen plaatsvond. Onderweg stoppen we even bij Magdala. Via het oude Chorazim rijden we naar de Berg der Zaligsprekingen. Het uitzicht over het Meer van Tiberias is hier schitterend. We bezoeken uiteraard ook Kapernaüm, de ‘town of Jesus’ met o.a. resten van het huis van Petrus en andere woningen en de synagoge. We rijden door naar Bethsaida en proberen ook een korte rit te maken over de Golan hoogvlakte om een druzendorpje te bezoeken. Bij deze dag rondom het meer van Galilea hoort natuurlijk ook een boottocht. Aan het eind van de dag krijgen we van de ‘general manager’ van kibbutz Lavi in Tiberias, Marc Walg, Nederlander van oorsprong, een boeiende presentatie over het ontstaan van deze kibbutz voor blinden en het leven op een kibbutz met een bezoek aan en uitleg over hun synagoge. 

Dag 9 – woensdag 5 mei

Deze morgen vertrekken we vroeg vanuit Tiberias eerst naar de berg Thabor. Vanaf deze berg (die we per taxi bestijgen) hebben we een prachtig uitzicht over het landschap in Galilea. Vervolgens rijden we naar Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide. Hier hebben we een ontmoeting met dhr. Maarten Dekker en bezoeken we Nazareth Village, het Bijbels Openluchtmuseum. Daarna gaan we door de Jizreëlvallei naar het Karmelgebergte en Muhraka, de plaats waar Elia en de Baälpriesters elkaar ontmoetten. Hier staat een Karmelietenklooster met een prachtig uitzicht over de vruchtbare Jizreëlvallei. Vervolgens reizen we langs de kust naar het zuiden en brengen nog een bezoek aan Caesarea. Deze prachtig bewaard gebleven Romeinse stad aan zee, waar Paulus ooit uit vertrok, is zeer de moeite waard. Aan het eind van de dag gaan we naar Jeruzalem. 

Dag 10 – donderdag 6 mei

Vandaag brengen we een bezoek aan de Oude stad Jeruzalem. We gaan eerst naar de Olijfberg waar we een prachtig uitzicht hebben over Jeruzalem. Al wandelend gaan we, via Dominus Flevit, naar de hof van Gethsemane. Via het Kidrondal lopen we naar de ommuurde Oude Stad, die we betreden via de Stefanus- en de Leeuwenpoort. We gaan dan eerst naar de Klaagmuur om de indrukwekkende Bar Mitswa viering mee te maken. Indien mogelijk proberen we even op het plein van de Rotskoepel te komen. Verder bezoeken we o.a. de Via Dolorosa, Bethesda, Lithostrotos, de Annakerk waar we hopen te zingen, de burcht Antonia, de Avondmaalszaal, en de oude Grafkerk. We wandelen zeker door de vele smalle straatjes in de oude Soukhs van Jeruzalem. In de Joodse wijk zien we fraaie resten uit Bijbelse tijden. We sluiten af met een bezoek aan de Graftuin met Golgotha. In de avond kunnen we een dienst in een synagoge bijwonen. 

Dag 11 – vrijdag 7 mei

Bij een bezoek aan Israël mag een bezoek aan Yad Vashem, waar de herinnering aan de holocaust op indrukwekkende wijze levend wordt gehouden, niet ontbreken. We gaan hier ’s morgens naar toe. In de middag willen we na een rit langs het parlementsgebouw de Knesset met de Menorah, een bezoek brengen met een Palestijnse bus aan Bethlehem met de geboortekerk en de velden van Efratha. 

Dag 12 – zaterdag 8 mei

Vandaag rijden we via de woestijn van Judea naar de Massada aan de Dode Zee. We komen langs Jericho en bezoeken eerst een plaats waar we een prachtig uitzicht hebben op de beek Krith. Vervolgens gaan we naar de Massada. Op een hoge rots ligt daar de Romeinse vesting die door de Zeloten heldhaftig werd verdedigd tegen de Romeinen. We gaan vervolgens naar de Dode Zee, voordat we doorrijden naar de oase van Ein Gedi, waar o.a. een fraaie waterval is en waar de jonge David zich verborg voor koning Saul. Hier maken we een wandeling door het natuurreservaat. We brengen ook een bezoek aan Qumran. In Qumran zien we de plaats waar een herdersjongen de Dode Zee-rollen vond. 

Dag 13 – zondag 9 mei

Een rustdag in Jeruzalem. De reisleider verzorgt natuurlijk de samenkomsten. 

Dag 14 – maandag 10 mei

Na een busrit door de benedenstad van Jeruzalem met o.a. de Siloamvijver beginnen we de dag met een wandeling over de stadsmuren van Jeruzalem. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Tempelinstituut,(www.templeinstitute.org) waar men zich bezig houdt met het treffen van voorbereidingen voor het bouwen van de Derde Tempel, zoals de gouden kroon voor de hogepriester. Hierna krijgt u een paar uur de gelegenheid om zelf nog wat te bezichtigen of te kopen in de Oude Stad om dan in de tweede helft van de middag nog een bezoek te brengen aan het Israëlmuseum om dan met name het model of madurodam van Jeruzalem te bezichtigen. Dit model, schaal 1:50, toont het Jeruzalem van het jaar 66, kort voor de verwoesting. Tot slot maken we een tocht door de ultra orthodoxe wijk Mea Shearim. 

Dag 15 – dinsdag 11 mei

Op onze reis naar het vliegveld, is in de morgen nog tijd voor een korte stadstoer door Tel Aviv – Old Jaffa, het oude Joppe. We maken een wandeling door de oude straatjes en zien de prachtige klokkentoren en het huis van Simon de Leerlooier. Daarna gaan we Israël echt verlaten en is het einde van onze Exodusreis aangebroken.