Israël-Jordanië-reis 2014 – van Galilea naar Juda
Een prachtige rondreis van Galilea naar Judea. In 12 dagen maakt u kennis met het Land van de Bijbel en reizen we zelfs door de landschappen van Moab en Edom in Jordanië. Uw rondreis begint bij het Meer van Tiberias. U ziet de plaatsen waar de Heere Jezus en zijn discipelen rondliepen om het Evangelie te verkondigen. Tijdens uw rondreis verblijft u in goede Joodse hotels op basis van half pension en zondag op volpension. In Jordanië verblijft u eveneens in goede hotels.
Programma:
Dag 1, Maandag 28 april: Amsterdam – Tel Aviv - Tiberiass
We vertrekken van Schiphol Na aankomst op de internationale luchthaven Ben-Gurion hebben we een transfer naar ons hotel in Tiberias.
Dag 2, Dinsdag 29 april: Tiberias – Nof Ginosar – Chorazin – Armageddon - Atlit
Vandaag beginnen we met een vaartocht over het Meer van Galilea. We varen richting Nof Ginosar een kibboets aan de oever van het meer. Deze plaats heeft een speciaal museum van Yigal Alon. Hier is een 2000 jaar oude vissersboot tentoongesteld die tijdens de droogte van 1986 in de modder van Galilea ontdekt werd. Hierna rijden we naar Chorazin, een belangrijke Joodse stad uit de tijd van de Tweede Tempel, gelegen ten noorden van Kapernaüm. Chorazin herbergt één van de best bewaarde historische synagogen van Galilea. Hierna rijden we via de vallei van Armageddon naar Atlit. Dit was Château de Pellerin, een haven van de Kruisvaarders. De bezoeken het Britse interneringskamp waar na WO II Joodse vluchtelingen van de Holocaust opgesloten werden die Palestina trachtten te bereiken. Vervolgens keren we terug naar ons hotel in Tiberias.
Dag 3, Woensdag 30 april: Berg Tabor – Ein-Dor – Belvoir - Amman
Na het ontbijt verlaten we ons hotel in Tiberias. We gaan op weg naar de berg Tabor. Dit is een machtige heuvel ten zuidwesten van het Meer van Galilea. Aan de voet van de berg versloegen Deborah en Barak de legers van Sisera. Dit is mogelijk de ‘hoge berg’ die Jezus beklom en waar voor de ogen van Petrus, Jakobus en Johannes de verheerlijking plaatsvond. Daarna gaan we richting de moderne kibboets Ein-Dor. Deze kibboets heeft een fascinerend archeologisch museum met Romeinse opgravingen die in de regio werden ontdekt. We kennen het als de woonplaats van de vrouw met de waarzeggende geest (1 Samuël 28:7-25). Na de lunch rijden we richting Belvoir, een kasteel van de Kruisvaarders. Vandaag beter bekend onder de naam van Kochav Ha Yarden. Dit kasteel keek hoog van een berg ten zuiden van het Meer van Galilea uit op Galilea. De ruïnes van Belvoir is één van de nationale parken van Israël. Aan het einde van de dag gaan we richting ons hotel in Amman. Hiervoor passeren we de grens met Jordanië. Dit is de Jordan River-grenspost.
Dag 4, Donderdag 1 mei: Amman - Pella / of Gadara – Jerash – Berg Nebo - Petra
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Pella of Gadara. Net als Amman maakten Gadara en Pella eens deel uit van de Decapolis steden. Elk met een uitgesproken eigen uitstraling. We kennen de geschiedenis van Jezus met de man met de onreine geest uit Gadara. Gadara is gesitueerd op een prachtige heuveltop met uitzicht over de Jordaanvallei, het Meer van Galilea en de Golanhoogte. We vinden daar een uit zwart basalt opgetrokken theater, de basiliek en het ondergrondse mausoleum. Ook Pella is rijk aan antiquiteiten. Behalve de opgegraven ruïnes uit de Grieks-Romeinse periode, biedt Pella haar bezoekers ook de mogelijkheid om de overblijfselen te bezichtigen van de vroegchristelijke nederzettingen. Pella is de stad waar de christenen naar vluchten toen de Romeinse legers oprukten om de Joodse opstand neer te slaan. Daarna vertrekken we naar Jerash, een goed bewaard gebleven stad uit de Romeinse tijd. In Madaba zien we er de kerk van Gregorius met de wereldberoemde Byzantijnse mozaïeken. Vervolgens rijden we naar de berg Nebo, waar Mozes het Beloofde Land mocht zien. We rijden door naar Petra waar we de komende twee nachten zullen verblijven.
Dag 5, Vrijdag 2 mei: Petra
Na ons ontbijt in het hotel gaan we richting Petra, de oude hoofdstad van de Nabateeërs. Petra is slechts te bereiken door een nauwe kloof. Aan het einde staan we tegenover de 40 meter hoge schatkamer. De Nabateeërs hebben hun adembenemende rijk uitgehouwen in een bergmassief. Het is een heel bijzondere ervaring om rond te dwalen in de in rotsen uitgehouwen stad, die eeuwen verborgen is geweest. Aan het einde van de dag gaan terug naar ons hotel in Petra.
Dag 6, Zaterdag 3 mei: Petra – Wadi Rum – Yitzak Rabin grenspost – Timna
We verlaten ons hotel in Petra en gaan richting het schitterende woestijnlandschap van Wadi Rum. Opvallend zijn de Canyons en de diversiteit aan kleuren. We gaan in de woestijn een jeeptocht of kamelentocht maken. Na deze enerverende tocht in Wadi Rum gaan we weer richting Israël. Deze keer maken we gebruik van de meest zuidelijke grensovergang, de Yitzhak Rabin-grenspost. Deze ligt een drie kilometer boven Eilat. We gaan nu op weg naar Timna Park. Dit ligt ongeveer dertig kilometer ten noorden van Eilat. Hier vinden we onder andere de historische kopermijnen van koning Salomo. Tot slot rijden we naar ons hotel in Beersheba, waar we twee nachten verblijven. Deze stad is zuidelijke grensstad van het Bijbelse Israël. De naam Be’er Sheva (zeven bronnen) herinneren aan de zeven bronnen gegraven door de knechten van Izak. Nu is het de hoofdstad van de Negev. Eventueel bezoeken we Kibbutz Sde Boker, de woonplaats en laatste rustplaats van de eerste premier van Israël, David Ben Gurion.
Dag 7, Zondag 4 mei: Beersheba
Een rustdag in Beersheba, de beide reisleiders verzorgen de diensten in het hotel.
Dag 8, Maandag 5 mei: Beersheba – Nahal Hever – Ein Gedi – Qumran – Wadi Kelt - Jeruzalem
We verlaten ons hotel in Beersheba. Goed uitgerust gaan we op weg naar Nahal Hever. De rollen die hier gevonden werden dateren uit de periode 88-135 en beschrijven de opstand van de Joden onder leiding van Bar Kochba tegen de Romeinen. Daarna rijden we richting Ein Gedi. Hier verborg David zich toen hij door Saul werd achtervolgd. We bezoeken de mooie oase daar. Vervolgens rijden we ‘op naar Jeruzalem’. Onderweg stoppen we bij Qumran en de kloof van Wadi Kelt. Qumran is het gebied waar de Essenen de Dode Zeerollen schreven, die 2000 jaar later, in 1947 in een grot werden ontdekt. Bij de kloof Wadi Kelt stoppen we voor een uitzicht over het Klooster van St. George, dat aan de rotswand hangt. Na afloop rijden we naar ons hotel nabij Jeruzalem, waar we drie nachten zullen verblijven.
Dag 9, Dinsdag 6 mei: Jericho – Jeruzalem (Yemin Moshe; Meah Shearim; Sanhedria Park; Museum van de ondergrondse gevangenis)
Na het ontbijt in ons hotel te Jeruzalem rijden we naar Tel Jericho, één van de oudste opgravingen en de plaats waar de verspieders verborgen werden gehouden door Rachab. Tot slot bezoeken we Qasr el Yahud, de doopplaats bij de Jordaan en tevens de plaats waar het volk Israël de Jordaan overstak. We rijden richting de sefardische synagoge in Yemin Moshe. Deze synagoge heeft haar oorspronkelijke stijl bewaard. Ze is daar gevestigd in 1890. Na de lunch rijden we weer richting Jeruzalem voor een bezoek aan Meah Shearim (ook wel Mea Shearim, honderd poorten) is een van de oudste wijken van Jeruzalem. Het werd vanaf ongeveer 1870 gebouwd door chassidische joden die tot dan toe in de Oude Stad woonden. Daar was echter te weinig plaats, en dus kocht men een stuk land ten noordwesten van de stad. Dit land, een moerasgebied, werd bewerkt tot grond om een nieuwe wijk te bouwen: Meah Shearim. De wijk staat nu bekend als de meest chassidische wijk ter wereld. Het is een wijk met een eigen cultuur. Voor mannen speelt het leven zich af rond sjoel, de synagoge. Daar komen zij iedere ochtend, middag en avond (zie Joods gebed) en besteden er minstens anderhalf uur per dag. Veel mannen leren en werken gecombineerd halve dagen. Gezinnen hebben veel kinderen, soms wel tien, en de meeste gezinnen zijn vrij arm. We gaan nu op weg naar het Sanhedria Park met bijzondere graven uit de Tweede Tempelperiode. Daar werden de leden van het Sanhedrin begraven. Eventueel brengen we nog een bezoek aan het ondergrondse gevangenismuseum aan de Mishol Hagevura. Dit was de oorspronkelijke gevangenis gedurende het Britse Mandaat. Aan het einde van de dag rijden we weer richting ons hotel in de omgeving van Jeruzalem.
Dag 10, Woensdag 7 mei – Jeruzalem (Israëlisch museum; Knesset; Shaare Zedek; Yad Vashem)
Na ons ontbijt in het hotel gaan we richting Jeruzalem. Deze keer niet naar de binnenstad van Jeruzalem, maar naar de buitenwijken. We beginnen onze dag met een bezoek aan het vernieuwde Israëlisch museum. Hier vinden we een model van Jeruzalem in de tijd van de Tweede Tempel, alsook de ‘Shrine of the Book’, de thuisbasis van de Dode Zeerollen. Een museum wat we niet mogen missen. Daarna gaan we richting het bekende ziekenhuis Shaare Zedek voor een bezoek aan dit ziekenhuis. Onderweg rijden we langs het Israëlisch parlementsgebouw (de Knesset) en de ervoor staande Menorah. Na het bezoek aan het Shaare Zedek ziekenhuis is het tijd voor onze lunch ergens in de buurt van Ein Karem. Dit dorp wordt door de traditie aangewezen als het geboortedorp van Johannes de Doper. Na de lunch rijden we naar Yad Vashem. Dit beroemde herdenkingscentrum van de Holocaust met de Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de overleden kinderen, de tentoonstelling en het concentratiekampmonument laten iedere keer weer een diepe indruk achter. Na het bezoeken van Yad Vashem rijden we terug voor het diner naar ons hotel.
Dag 11, Donderdag 8 mei – Jeruzalem (Klaagmuur; Rotskoepel en Al-Aqsa; Tempelinstituut; wandeling stadsmuren Jeruzalem; De Cardo; graf van koning David)
Vanmorgen rijden we naar de Klaagmuur in de Oude Stad waar ’s morgens traditioneel de Bar Mitswa ceremonie plaatsvindt. Na een bezoek aan de Klaagmuur gaan we – indien mogelijk naar de Rotskoepelmoskee en de Al-Aqsa moskee op de tempelberg. Daarbij bezoeken we ook de tunnel onder de westelijke muur (The Western Wall Tunnel). Voordat we aan onze lunch beginnen lopen we richting het Tempelinstituut dat zich bezighoudt met de herbouw van de Derde Tempel. Na onze lunch gaan we richting de stadsmuren van Jeruzalem voor een enerverende wandeling over de muren met daarbij een mooi uitzicht over de stad Jeruzalem. Vervolgens gaan we richting ‘de Cardo’. Een bezoek aan Jeruzalem is niet compleet zonder een bezoek aan de Joodse wijk en de winkels van ‘de Cardo’. De winkels hebben kwaliteitsvoorwerpen, zijn goed geregeld en prijzen zijn meestal zeer redelijk. Aan het einde van de dag hopen we dat er nog tijd over is voor een bezoek aan het graf van koning David. Ook deze dag komt weer ten einde en het is tijd om richting ons hotel te gaan in de omgeving van Jeruzalem.
Dag 12, Vrijdag 9 mei – Jeruzalem – Jaffa (Joppe) - Tel Aviv - Amsterdam
Er is bijna een einde gekomen aan onze enerverende ontdekkingsreis van Israël en Jordanië. Vandaag rijden we naar de luchthaven van Tel Aviv voor de terugreis naar Nederland. Onderweg is er nog gelegenheid om één van de oudste steden van Israël te bezoeken en dat is Jaffa of Joppe. Volgens de overlevering is deze stad gesticht door Jafeth, de zoon van Noach. Hier kwamen de ceders uit de Libanon aan voor de tempel van Salomo. Jona ging hier aan boord om naar Tarsis te varen. Petrus verbleef hier in het huis van Simon de lederbereider en hier wekte hij Tabitha op uit de dood. Na dit bezoek gaan we echt richting de luchthaven Ben-Gurion voor ons vlucht naar Amsterdam.