Dit is de weblog van dag 10

Datum: 2010-05-10
Schrijver: Kees, Janneke, David en Willy

Op deze stralende dag vertrekken wij na het ontbijt om 8.20 uur naar de Olijfberg. Het is ook een feestelijke dag, want Willy Koopman mag deze dag haar verjaardag gedenken. We lopen de lijdensweg van de Heere Jezus  en beginnen bij de Hemelvaartskerk en zullen eindigen bij de graftuin. Op de plaats waar de Dominus Flevit kerk staat, waar vandaan een prachtig zicht is op de rotskoepel, heeft de Heere Jezus geweend over Jeruzalem. Hier lazen we uit Lukas 19. De Maria Magdalena kerk is prachtig om te zien. Daarna gaan we naar Gethsemane, waar Jezus bad en streed en waar Hij verraden werd. Op deze plaats las ds. Joppe uit Lukas 22. In deze olijvenhof staan nog fraaie bomen.
 
Daarna zijn we in de kerk van Gethsemane geweest, ook wel de basiliek van de doodsangst genoemd. In de Sint Annakerk zingen we enkele psalmen, prachtig om te horen. We komen langs Bethesda waar de lamme man die hier 38 jaar lang ziek lag door de Heere Jezus werd genezen. Hier werd door Ds. Donselaar uit Johannes 5 gelezen. We gingen de Via Dolorosa, die weg die Jezus zou zijn gegaan toen Hij Zijn kruis droeg, omdat Hij door Pontius Pilatus onschuldig veroordeeld was. Zo hebben wij een indruk gekregen  welke weg de Heere Jezus gegaan is om zondaren zalig te maken.
 
 Nadat we heerlijk geluncht hebben, zijn we via de Via Dolorosa met zijnhonderden winkeltjes, waar bijna van alles verkocht wordt, o.a. prachtige keramiek die door de Armeniërs wordt gemaakt, gegaan naar de heilige Grafkerk. Verschillende onderzoekers denken dat de Heere Jezus op deze plaats gestorven en begraven is. Op het dak van de Grafkerk wonen de armen, o.a. Kelten, monniken en Ethiopiërs. Ze leven onder primitieve omstandigheden.
 
Daarna zijn we iets verder aangekomen bij de Graftuin. Deze tuin met een graf geeft een mooi beeld hoe de hof van Jozef van Arimathea eruit heeft kunnen zien. Op het deurtje van het graf staat een belangrijke tekst: Hij is hier niet. Hij is opgestaan! Na het zien van deze bijzondere bezienswaardigheden heeft ds. Joppe gelezen uit Lukas 24 over de opstanding en hebben we Psalm 118 vers 11 en enkele paasliederen gezongen.
Ook dient vermeld te worden dat we bijzonder ingenomen zijn met onze nieuwe gids! We kunnen terugzien op een prachtige dag en keerden rond vijf uur terug in ons hotel.

In de avond zijn zes pelgrims per taxi naar de Olijfberg gereden. Na daar enkele schitterende fotos van het mooi verlichte Jeruzalem genomen te hebben, gaat de rit verder naar het hart van de stad. Via allerlei smalle straatjes komen we bij de Klaagmuur. Na strenge controle mogen we verder lopen. Verbazend hoeveel orthodoxe Joden, zowel mannen als vrouwen met kinderen, nog op de been zijn. De mannen van ons groepje vissen een keppeltje uit een bak; de vrouwen mogen naar de vrouwenafdeling, die door een manshoge schutting van het grote plein afgescheiden is. Uit open boekenkasten langs de wand kun je (gebeden?) boeken nemen om te gebruiken. Er wordt zittend en staand gebeden; als de vrouwen terugkomen van de Klaagmuur, doen ze dat achterwaarts, zoals bij onze koningin. Een bijzondere ervaring! Ook de grote Menorah van puur goud is te bewonderen in een dikke glazen cilinder. Tot slot bekijken we nog de pas nieuw gebouwde Hurva synagoge. Per taxi gaat het terug naar het hotel.