Dit is de weblog van dag 2

Datum: 2010-04-28
Schrijver: Lianne, Jenneke en Kees

Toch weer vroeg wakker. Om zes uur werden we gewekt. Toen we beneden aankwamen, waren er al mensen bezig de auto’s te wassen.
Na het ontbijt vertrokken we om half acht naar Memphis: de eerste hoofdstad van Egypte. Onderweg vertelde de gids op een smakelijke manier iets over de cultuur. Egypte heeft 80 miljoen inwoners, waarvan 20 miljoen in Cairo. Op de bevolking zijn er 9 miljoen marskramers.

Er zijn 112 piramides, 55 tempels en 1350 rotsgraven. In Memphis zagen we het beeld van Ramses II. Hij had 55 vrouwen die hij heel bewust uitzocht. Onderweg zagen we de schitterende tafereeltjes, zoals waterbuffels, een ezelskarretjes parkeerplaats en overstekende kamelen. We keken onze ogen uit. We kwamen ook tot de ontdekking dat de claxon het belangrijkste onderdeel van de auto is.

Het volgende bezoek was Sakkara, de dodenstad. Hier vinden we de graven van de hooggeplaatsten uit Egypte. Hier zien we de bouw van de eerste piramide. Deze bestaat uit zes verdiepingen. Als je omhoog kijkt lijkt er een verbinding met de hemel. Hier komt de uitdrukking: in de zevende hemel vandaan. Imotep een hele knappe jongen van zes jaar was de grondlegger van de bouw. We waren keurig op tijd: half elf alle voetjes in de bus en we vervolgden onze reis.
Nu naar de piramiden van Gizeh. Het zijn indrukwekkende bouwwerken van 230 x 230 meter met stenen van anderhalve tot vijftien ton. De oudste gebouwd voor Cheops met 10.000 arbeiders die absoluut geen slaven waren, maar goed en vriendelijk werden behandeld.

We hadden veel last van opdringerige verkopers (net horzels volgens Willy). Wim van Vossen hield er nog een blauwe arm aan over, omdat hij het niet eens was met een brutale kamelenbezitter over de prijs van een rondje. Na de bewaker van de piramides, de Sphinx, gezien te hebben, werd het tijd voor de groepsfoto en de lunch.
Na de lunch bezochten we Al Fosfat Perfume Palace, een familiebedrijf, waar sinds jaren uit bloemen en planten, oliën en parfums worden gemaakt. Na een demonstratie hiervan, werd er volop verkocht. De verkooptechniek in Egypte is bijzonder.

Na een busrit bezochten we ‘the Saint Sergios’, waar volgens de overlevering de Heere Jezus met Maria en Jozef de plaats is, waar zij verborgen zijn geweest na hun vlucht uit Egypte (Mattheüs 2:13-15). Deze kerk is nu en Egyptisch Orthodoxe Kerk. Ons werd duidelijk dat wij in deze overlevering niet geloven, omdat de Bijbel dit niet vermeld. Ook kregen we van Tareq, onze gids, uitleg over de verschillende kerken en geloven.

Tijdens de busrit door een zeer druk Cairo, met zijn 20 miljoen inwoners, kijk je je ogen uit. Het dagelijkse leven lijkt zich op straat af te spelen. Ezelskarren en waterbuffels nemen gewoon deel aan het verkeer. Wat bij ons ondenkbaar is, is hier heel gewoon.

Daarna naar het Egyptisch museum, waar we de gouden troon van farao Toetanchamon bekeken. Ook het gouden masker, gouden grafkist, zijn bezittingen en sieraden hebben we in de schatkamer van deze farao gezien. Tevens kregen we door onze gids uitleg over andere farao’s en hun relatie met het volk Israël. Uit alles bleek dat de Egyptenaren toen al een beschaafd en ontwikkeld volk was.

Het was een mooie en leerzame dag, waarin we veel hebben gehoord en gezien, maar dat de uitleg Tareq m.b.t. het volk Israël niet geheel juist is, althans niet gegrond op Gods Woord. We hebben samen de dag afgesloten met Exodus 6:1-8 en daarna de HEERE gedankt voor Zijn zorg op deze dag.