De elfde dag van onze reis, donderdag 9 mei 2014

Datum: 2014-05-09
Schrijver: Rutger en Gerrie Tromp

Om 05.30 uur klinkt het bekende weksignaal. Meteen opstaan, maar oei dat valt niet mee. En toch zegt men dat de morgenstond goud in de mond heeft. We horen en zien buiten de regen met bakken uit de hemel komen. Er staat een laag water op de straat. Er komt een sjofel door de straat en Jacco begrijpt wat er aan de hand is; ze hebben hier last van ‘staand’ water.
Na het heerlijke ontbijtbuffet overleggen we hoe het dagprogramma kan worden aangepast aan de weersomstandigheden. Voor ons is de regen even wat lastig, maar voor dit droge land een zegen.
We besluiten later te vertrekken. Om 07.50 uur geeft onze gids het sein om op de bus te gaan. Er worden paraplu’s gekocht en plastic zakken uitgedeeld en de bus brengt ons naar de Tempelberg. Er staat een lange rij te wachten. Wij sluiten ons aan. Vervolgens strenge controle. Dan lopen we over de enige  loopbrug die ook niet-moslims toegang geeft tot het Tempelplein van de moslims. Dan volgt er een heel spektakel. Bijna alle vrouwen schijnen een te korte rok te hebben, behalve Betty, de oudste en de wijste onder ons. Omslagdoeken kopen dus. Kees,  Pieta en Greet glippen door een nis en kunnen niet meer terug. Al met al veel spanning. Als we dan ook nog horen dat gisteren het Tempelplein ontruimd werd vanwege relletjes, voelen ons echt niet meer op ons gemak.
De gids leidt ons rond en vertelt over de El-Aqsamoskee en de rotskoepel die gebouwd is op de plaats waar de tweede tempel heeft gestaan. Daarna gaan we naar de Westelijke Klaagmuur om de Bar-Mitswa mee te maken. Mannen en vrouwen worden gescheiden; de vrouwen mogen niet naar binnen. Het is een feestelijk spektakel en de snoepjes vliegen door de lucht.
Hierna gaan we de Cardo binnen, smalle straatjes met heel veel winkeltjes. Vanaf de verzamelplaats vertrekken we om te lunchen. En dan opeens zijn vier mensen de aansluiting met de groep kwijt. Zij proberen beide reisleiders te bellen. Pas na vier keer neemt ds. Donselaar op. Hij is zeer verbaasd, want er wordt niemand vermist. Wij vragen of de gids ons kan halen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk, maar het onderzoek is in volle gang en lopende het onderzoek kunnen de namen van de groepsleden niet vrijgegeven worden.
Na de lunch maken we een wandeling over de oude stadsmuur. Betty, Kees en Pieta vormen de kopgroep. Tijdens deze wandeling krijgen we nog een pittige bui over ons. Alle plu’s en plastic zakken komen weer tevoorschijn. Om 14.15 komen we bij het graf van koning David. Hier leest ds. Donselaar uit 1 Kon. 2 over het sterven van koning David. Wij vervolgen de wandeling naar het Tempelinstituut. Hier staat een prachtige maquette van de tweede tempel die door Herodes is gebouwd. Wij krijgen veel uitleg over alle attributen die in de tempel gebruikt werden.
Tot slot gaan we door de ondergrondse gangen onder de Westelijke muur.
Na een mooie, leerzame, maar ook vermoeiende dag arriveren we om 18.10 uur bij het hotel en genieten opnieuw van een heerlijk dinerbuffet.
Om 19.30 uur verzorgt ds. Joppe de dagsluiting. Hij leest Joh.12:24,25 en zingen Psalm 79 vers 1 en 7 en sluit met dankgebed.