De twaalfde en laatste dag van onze reis, vrijdag 9 mei 2014

Datum: 2014-05-10
Schrijver: Ds. N.A. Donselaar en ds. J. Joppe

Op onze laatste dag van een onvergetelijke reis werden we om 6.30 uur gewekt. Na een heerlijk ontbijt in het Jerusalem Gate hotel moesten we zorgen dat onze koffers in de kofferruimte van de bus werden gelegd. Daarna stapten we in. Dat kon deze keer alleen voorin, omdat de achterdeur van de bus niet open kon. Met een touwtje werd de deur vastgebonden!
Om even na 8 uur vertrokken we naar Jaffa of Joppe. Onderweg gaf onze gids Ines uitleg over wat we allemaal zagen. Het was opvallend dat er druk aan de weg werd gewerkt. De weg van Jeruzalem naar Tel Aviv wordt verbreed. We zagen onderweg ook dat er een spoorlijn van de luchthaven naar Jeruzalem wordt aangelegd.
In Jaffa stapten we uit bij het beeld van de walvis van Jona. Daar las ds. Joppe enkele verzen uit hoofdstuk 1 van het Bijbelboek Jona. Vervolgens liepen we naar uitkijkplaats, waar we een prachtig zicht hadden op de Middellandse Zee. In de St. Petruskerk begon net een Rooms katholieke dienst. We konden daar dus niets uit de Bijbel lezen of zingen. Het laatste wat we bezochten was het huis van Simon de leerlooier, waar Petrus het laken kreeg te zien met de reine en onreine dieren. We konden het huis niet in. Ds. Donselaar las hier de geschiedenis van Dorcas. Vervolgens kregen we tot 12.00 uur de gelegenheid om wat te eten en te drinken en Jaffa op eigen gelegenheid verder te bezichtigen. Verschillende resigenoten bezochten de haven van deze stad.
Toen we rond het middaguur bij de bus aankwamen, zagen we dat de achterdeur inmiddels was gerepareerd. De bus bracht ons bij de luchthaven Ben Gurion. Onderweg bedankte mw. Timmermans (83) alle reisgenoten voor hun geduld en hulp die haar tijdens de reis werd geboden. Daarna nam Ruud de microfoon van haar over. Hij bedankte de reisleiders en ook de gids voor de goede zorgen. Op zijn beurt werd Ruud op Joodse wijze door de gids bedankt! Ines vond het fijn om onze groep een aantal dagen te begeleiden en kwam vanwege het speciale programma op plaatsen waar ze nog niet eerder was geweest. Ruud overhandigde een geschenk aan de reisleiders.
Op de luchthaven verliep alles redelijk vlot. De koffers werden niet in onze aanwezigheid geopend. Op de luchthaven zagen we nog een groep Woudenbergers o.l.v. ds. en mw. Messemaker die ook op weg naar huis waren. Ons vliegtuig vertrok een half uur later dan aangegeven. Om 18.15 uur landden we veilig in Istanbul om daar over te stappen en om 19.25 uur te vertrekken naar Nederland. De verzorging door de vliegtuigmaatschappij Turkish Arlines was geweldig. Tijdens het eerste deel van de reis kregen we een warme maaltijd en dat was tijdens het tweede deel ook zo.
Bij het overstappen hadden we een tegenvaller. We waren al wat later geland dan gepland, dus moesten we ons haasten voor de tweede vlucht. Maar toen we door de douane heen waren, zagen we dat die tweede vlucht maar liefst twee uur vertraging had! Dat betekende een poosje wachten. We stegen pas om 21.00 uur (Nederlandse tijd) op om rond het middernachtelijk uur te landen op Schiphol.  Toen begon de busreis naar Woudenberg en vervolgens naar Zuilichem. Op beide plaatsen werd de Heere gedankt voor de behouden terugreis en de goede tijd die we in Israël en Jordanië mochten hebben.

Als reisleiders willen we alle reisgenoten hartelijk bedanken voor het deelnemen aan deze onvergetelijke reis en de goede sfeer. We vonden het beiden een eer om jullie reisleiders te mogen zijn.
We danken ook Matthijs Joppe (van joppecomputers.nl) die er voor heeft gezorgd dat de reis via de website van ons beiden thuis gevolgd kon worden. Als het even niet lukte, loste hij het vanuit Nederland op! Geweldig!
De verslagen en de foto’s blijven de komende tijd zichtbaar, zodat een ieder nog even kan nagenieten. Shalom!