Achtste dag van onze reis, maandag 15 mei 2017
Datum: 2017-05-15Schrijver: Arda van Zijderveld en Arian Haeser
Morgenprogramma
Vandaag weer op tijd uit de veren. Na een rustige zondag hebben we vandaag weer een vol programma. Om 8 uur in de bus was de afspraak maar eerst natuurlijk ieder op zijn eigen tijd even ontbijten. De stemming zat er gelijk goed in want Bas is jarig. Hij werd verwelkomt in de bus met een vrolijk Happy Birthday!!! Daarna het serieuze werk. De dominee begint lezen en gebed: psalm 48 en we zingen ook uit die psalm het laatste vers: Want deze God is onze God. Met flinke spoed rijd onze Sammie (zonder ongelukken) naar de Graftuin. Daar wacht een Nederlandse gids ons op. Peter die vertelt ons dat de graftuin ons het verhaal vertelt van de laatste weken uit het leven van Jezus. We kijken uit op de rots in de vorm van een hoofdschedel. Met twee uitsparingen voor de ogen, de neus is weg door een onweersbui tijdens het sneeuwen. Helemaal zeker zijn ze er niet van of de plaats die we bezocht hebben de plaats van de opstanding is. Vervolgens neemt Peter ons mee naar het graf. Ook dit is niet zeker of dit de exacte plaats maar dat doet er niet toe. Het feit blijft dat de Heere Jezus is opgestaan. En dat is het belangrijkste tenslotte. Bij het graf leest de dominee Math. 28: 1-10 en zingen we enkele liederen. Met de bus gaan we richting de Olijfberg. Een mooi panorama over Jeruzalem waar Inez honderduit over praat. We zien de gouden koepel van de moskee. Deze staat op de plaats waar volgens overlevering de tempel heeft gestaan. Wat een twistpunt is en blijft tussen joden en moslims. We kijken uit over de begraafplaats waar de begraven joden wachten op de komst van de Messias. Die als hij langs komt de graven openen zal. We lopen langs een steil en glad straatje naar beneden. We komen op de plek waar Jezus weende. Hier staan we even stil bij een negropole, dat zijn kistjes waar de beenderen van overledenen herbegraven worden een jaar na overlijden. Er staat daar een kerkje in de vorm van een druppel dit wijst op Zijn wenen over Jeruzalem. Hier lezen we Math 24. Bij het naar buiten lopen krijgt een van ons nog een huwelijksaanzoek….. zij had geen interesse..en de vrijgezelle dames van onze groep helaas ook niet. Teleurgesteld laten we hem achter. Dan naar de tuinen van Gethsemane langs de Maria Magdalenakerk. Jan, Andre en Erik mochten de tuinen niet in want ze hadden geen heilige kleding aan (korte broeken). De dominee leest daar Math 26: 36-46 . In de tuin staan hele oude olijfbomen. Gethsemane betekent olijfpers.
Daarna geef ik de pen over aan Arian.
Een hartelijk uit Jeruzalem van Arda van Zijderveld.
Middagprogramma
Bar mitswa
Om 12:00 zijn we vanaf Getsemane vertrokken richting de westelijke muur (klaagmuur). We rijden omhoog waar de uitdrukking “opgaan naar Gods huis” vandaan komt. In de muur worden wensen en gebeden op briefjes tussen de voegen gestopt. Tweemaal per jaar worden deze briefjes opgeruimd en begraven.
Een jongen wordt bar mitswa (bar=zoon; mitswa=wet) al hij 13 jaar geworden is. Een joodse dienst kan doorgang hebben met 13 zonen van de wet (dus mannen die 13 jaar of ouder zijn).
De meeste bar mitswa vieringen zijn blijde gebeurtenissen, een traditie, en worden zowel door orthodoxe als seculiere Joden in ere gehouden. De invulling wordt door de afzonderlijke families bepaald. Traditioneel leest/zingt een jongen een uit het hoofd geleerd gedeelte uit de Tora voor met daarbij de gebedsdoosjes om de arm en op het hoofd. Bij de jongens is soms de spanning, blijdschap en ontroering op het gezicht te lezen. De moeder / vrouwen kijken toe over een schutting. Na de voltrekking volgt vaak wel een dansje op de schouders van de vader.
Ramot Rachel – Lunch
Rond 13:00 zhebben we afscheid genomen van de bar mitswa vieringen en zijn we vertrokken naar de kibboets Ramot Rachel waar we de lunch gebruikt hebben.
Op het gebied van deze kibboets is een uitkijkpunt waar we over de velden van Efrata Bethlehem goed konden zien liggen. Bethlehem kunnen we niet bezoeken, dat is een afgesloten Palestijns (A) gebied.
Haas Promenade
We zijn onderweg nog even gestopt op de Haas Promenade. Hiervandaan weer een prachtig panorama over de stad.
Bethesda (Huis van barmhartigheid) en Sint-Annakerk
De volgende stop was om 15:00 bij Bethesda. We bereikten deze plaats via de Herodespoort en zagen ook de Schaapspoort (de slachtschapen kwamen hier door naar binnen..). Bethesda is de plaats waar eeuwen geleden de man die 38 jaren ziek was wachtte op de roering van het water maar niemand had die hem daarin hielp. We hebben deze geschiedenis uit Joh. 5:1-15 ter plaatse gelezen. In deze ruïne zijn diepe kamers / bassins te zien die vele liters water kunnen bevatten. Het zijn resten uit de Byzantijnse tijd. Inez, ons gids, merkte op dat we hier wel stil bij mochten staan. Zowel de ego-geest die er vaak is alsook dat de man zelf opstond. Alhoewel ze het niet zei gebeurde dit op het machtswoord van de Heere Jezus.
Naast de ruine is de Sint-Anna kerk aanwezig. Anna en Joachim zouden de ouders van Maria geweest zijn. Deze rooms-katholieke basiliek stamt uit de 12e eeuw en is bekend om zijn geweldige akoestiek. We hebben daar gebruik van gemaakt door te zingen:
Ps. 84:1, 3; Ps. 25:2, 6; Ps. 68:10; “Via Dolorosa” door solist Connie de Regt; Ps. 118:11 door de solisten Kees van Kralingen en Erik Duifhuizen en tenslotte Ps. 150:1 door alle mannen en vers 2 door alle vrouwen. We hebben de psalmen zeer gedragen gezongen. Ik schat de nagalm op zeker 5 seconden.
Via Dolorosa
Inmiddels zijn we terechtgekomen op de “Via Dolorosa” (d.i. lijdensweg), de weg die de Heere Jezus (mogelijk) gegaan is. Op deze weg vinden we 14 staties (punten). Zie voor de punten https://nl.wikipedia.org/wiki/Via_Dolorosa. Elk van deze punten is wel door een herdenkings-basiliek of kerk gemarkeerd. Je proeft hier, als op veel andere plaatsen, de enorme verdeeldheid en godsdiensttwisten. Met name bij de “Kerk van het graf” waar de laatste vier punten zich bevinden. De kerk is opgedeeld in 6 delen die door 6 verschillende denominaties beheerd worden en zich bevind in de Arabische wijk, een wijk met vele poorten naar het tempelplein waar de Joden geen gebruik van mogen maken. De grafkerk is qua architectuur en opsmuk extreem waar mensen zich diep nederbuigen voor hout en steen, met name voor een stukje rots waarvan met beweerd dat dat een deel van het graf is geweest.
Het geplande bezoek aan de soeks blazen we af. Het is inmiddels te laat geworden. We hopen dit morgen alsnog in te lassen. Rond 18:15 waren we weer terug in ons hotel en hopen het diner rond 19:00 te gebruiken.
Avondsluiting
Jarige Bas heeft ons aan het eind van het diner getrakteerd op taart en een heerlijk glas Jeruzalem-wijn! Dat was een applausje waard. De avondsluiting was deze avond om 20:15. Hierbij heeft Ds. Joppe namens de groep Bas naar voren gevraagd. Er was een prachtige Joodse stoel georganiseerd. Natuurlijk opende Bas de speech met “Béste ménsen” wat tot grote hilariteit leidde. Bas heeft van de groep het boekje “Tot een teken” van Ds. Neele en Ds. Silfhout ontvangen. Als afsluiting van de verjaardag hebben we ps. 68:10 gezongen.
Ds. Joppe heeft Ps. 125 gelezen waar de woorden “Die op de HEERE vertrouwen, zijn als de berg Sion, die niet wankelt, maar blijft in eeuwigheid” met daarbij een korte toepassing van deze woorden. We hebben afgesloten met gebed en het zingen van de avondzang verzen 1, 6 en 7.