Elfde dag van onze reis, donderdag 18 mei 2017

Datum: 2017-05-18
Schrijver: Ds. Joppe


Morgenprogramma
Al voor 6.00 uur in de morgen kwamen de eerste reisgenoten uit hun tent. Sommigen hadden enkele uren kunnen slapen, anderen slechts een uur. Na een bedoeïenenontbijt vertrokken we even na 8.00 uur naar Old Jaffa. Een busreis van zo'n 2 uur. Tijdens de rit is het opmerkelijk stil in de bus. Velen proberen nog wat slaap in te halen. Sammy, onze chauffeur, rijdt vandaag voor het laatst met ons. We vinden het jammer dat hij niet tot morgen bij ons blijft! We rijden door het noordelijke deel van de Negevwoestijn en zien hoe noordelijker hoe groener. We zien onderweg hoe er geurbaniseerde woongebieden voor de nomaden gecreëerd worden waar alles voor handen is. Voor de bedoeïenen is de stap naar zo'n vaste woonomgeving moeilijk.
We arriveren om 10.15 uur in Old Jaffa (het Bijbelse Joppe) en bezoeken daar eerst het beeld van de walvis. We lezen hier Jona 1:1-4. Daarna gaan we naar het huis van Simon de leerlooier. Op deze plaats lezen we uit Handelingen 9:36-42 over de geschiedenis van de opwekking van Dorcas door Petrus. Vervolgens krijgen we tijd om wat te eten, te drinken en te kopen.

Middagprogramma
Nadat Aafke en Ds. Joppe op een kameel gezeten op de foto zijn geweest, vertrekken we om 12.00 uur naar Caesarea.  Het is een drukke route door Tel Aviv naar Caesare.
Herodes heeft hier een havenstad uit het niets laten opbouwen. We bezoeken eerst het theater. Dat werd niet ver van het paleis van Herodes gebouwd. Dat paleis was aan drie zijden omringd door water. De vorm daarvan is nog zichtbaar. Ook het bad. Een van de gouverneurs, die Herodes opvolgden, was Pontius Pilatus. De grote Joodse opstand is hier begonnen, die 4 jaar later leidde tot de verwoesting van Jeruzalem. Later wordt Casesarea de hoofdstad van het christendom. Paulus vertrok vanuit hier naar Rome. Felix heeft Paulus hier 4 jaar gevangen gezet. We horen hierover een stukje uit Handelingen 24. In Ceasarea wordt Cornelius door Paulus bekeerd.
We bekijken de ruines van de kruisvadersstad. Daarna rijden we met de bus langs het aquaduct. Onderweg nemen we afscheid van Danny en overhandigt Bas hen de tip. Even na 15.00 uur arriveren we bij het hotel King Solomon in Netanyahu aan de Middellandse Zee, waar we de laatste nacht van onze reis doorbrengen. Na het inchecken vertrekken diverse reisgenoten naar Middellandse Zee of in het zwembad van het hotel om daar een duik te nemen!

Foto's bij het bericht

We bezoeken vandaag eerst Jaffa. Hier zien we de walvis van Jona Het Simon de leerlooier De Petruskerk Jaffa ligt aan de Middellandse zee We brengen ook een bezoek aan Ceaserea Het theater van Ceaserea Hier had Herodes een paleis gebouwd Nog meer bezienswaardigheden in Ceaserea Het aquaduct van Ceacerear Het hotel ligt aan de Middellandse zee