Tiende dag van onze reis, woensdag 17 mei 2017

Datum: 2017-05-18
Schrijver: Lize van Kralingen en Erik Duifhuizen en Gerhard Joppe


Morgenprogramma
Rond 7.45 uur was de bus weer volgeladen met koffers en gingen we Jeruzalem verlaten waar we 5 mooie en indrukwekkende dagen hebben meegemaakt.
Na een welkom las dominee Joppe in de bus psalm 137 en ging ons voor in gebed waarna we 
Psalm 124 vers 1 zongen en het lied "Daar in de heuvels van Judea"
We verlaten Jeruzalem via de westelijke kant en zien veel Amerikaanse vlaggen i.v. m  het bezoek van president Trump as  zondag 
We rijden nu richting het zuiden voor een bezoek aan het Sde Boker en we bezoeken vandaag het graf van Ben Goerion  en zijn vrouw Paula. Daarna rijden we door naar de bedoeïenen in de Negev woestijn
Inez  vroeg aan de dominee of hij slaapt in een zwart/wit pyama en of hij met zijn zebrapakje aan in de nacht naar de kamelen ging
Daar gaf de dominee geen antwoord op
We rijden langs nog een paar bijbelse plaatsen zoals Kirrath Jearim de omgeving waar de slag om Gibeon werd gestreden 
De HEERE streed voor Israel; Jozua 10 vers 7 tot 15
De zon en de maan stonden stil. Dat gebeurde in deze omgeving
We reden verder langs Emmaus  waar de dominee het verhaal over de Emmausgangers voorlas uit Lukas 24 vers 13 tot 35
Na een korte koffie en plaspauze rijden we verder de Negev woestijn in 
Waar we langs veel nederzettingen van bedoeïenen komen 
Inez verteld iets over het leven van de bedoeienen; hun motto was: leef je 
leven en alles is van God; rechten en plichten kwamen er doordat het britse mandaat de bedoeïenen in steden wilde plaatsen. De bedoeienen hebben de Israëlische nationaliteit.
Ze bedrijven polygamie  en het is normaal dat ze 4 tot 5 vrouwen  hebben en 
25 kinderen is normaal per manspersoon 
Vervolgens zijn we aangekomen bij het park rondom het graf van Ben Goerion en z'n vrouw.
Het park is prachtig de graftombes zeer eenvoudig
We hadd3n een uitzicht over  de wadi, dat is een droge rivierbedding die voor leven zorgt in de woestijn. 
Het park is mooi groen met bomen en veel rotspartijen 
Bij het graf las de dominee Numeri  20. Hierna zongen psalm 103 vers 8 en 9  dit ook i.v.m. de begrafenis van Magda de Jong 
Na nog wat rond gekeken te hebben reden we weer verder en tijdens de rit hebben we nog enkele lieden gezongen waarna er een stop gemaakt in Bersheva om te eten bij de Mac Donald en om te shoppen.

Middagprogramma
Na de lunch rijden we door naar Tell Ber Sheva. Deze plaats wordt verschillende malen in de Bijbel genoemd. Ds. Joppe leest eerst een stukje uit 2 Koningen 23 over de reformatie van koning Josia. Alle altaren moeten worden afgebroken van Geba af tot Berseba toe. Hier is zo'n altaar gevonden.We bezoeken ook de waterput. Deze put is 70 meter diep. Onze gids laat dat horen door er een steentje in te gooien. De dominee leest Genesis 21:22-34 over het verbond dat Abimelech met Abraham sluit. In dat  gedeelte wordt ook gesproken over deze waterput.We dalen ook in de waterput af.
Na dit bezoek gaan we naar het bedoeienenkamp Kfar Hanokdim, waar we deze nacht in tenten zullen overnachten.We maken eerst een kamelentocht. Het opstijgen en neerdalen op de kamelenruggen zorgde voor veel hilariteit. Daarna vertelde iemand van de bedoeien over het dagelijkse leven van bedoeinen. Vervolgens werden we uitgenodigd voor de bedoeienmaaltijd. Allerlei lekkers werd ons voorgeschoteld.
Na de avondsluiting (over de berg Sinaï) werd het kampvuur aangestoken. Daar hebben we nog gezellig een poosje met elkaar gepraat en toen onze matras opgezocht. Het duurde voor sommigen vanwege allerlei geluiden best lang voordat men in slaap viel.