Achtste dag van onze reis, maandag 23 juli 2018

Datum: 2018-07-23
Schrijver: J. Joppe

Vanmorgen zijn we tijdig opgestaan om de koffers in te pakken en het prachtige appartement aan de Hebron Road schoon achter te laten. De woning had dan wel een robotstofzuiger, door de kinderen Harry genoemd, maar die kwam niet op alle kamers! Met z'n allen hebben we even hard gewerkt, zodar we om 9.15 uur konden vertrekken. Bedankt Estaher, voor het gebruik van je prachtige appartement. We moesten de koffers wel even naar drie hoog en naar beneden sjouwen, omdat er geen lift in de flat was, maar dat hadden we er graag voor over!
We verlaten Jeruzalem niet zomaar. Eerst gaan we nog naar de Bar Mitswa-viering bij de klaagmuur. Dat is altijd op maandag- en donderdagmorgen. We parkeren de auto in de parkeergarage bij de Jaffagate en lopen door de sjoeks naar de klaagmuur. Daar zien we verschillende jongens die Bar Mitswa, zoon der wet, worden. Je moet dan 13 jaar en 1 dag oud zijn om dat te worden en verschillende bijbelteksten en gebeden uit je hoofd kennen. Je kunt het vergelijken met onze geloofsbelijdenis. Meisjes worden het al op 12-jarige leeftijd en bij hen wordt het thuis gevierd. We spraken bij de klaagmuur Joden die uit Brazilië naar Jeruzalem gekomen waren voor de zoon, kleinzoon en neef die Bat Mitswah werd! Zo'n Bar Mitswah-viering is een feestelijk gebeuren. Als de plechtigheid voltooid is, wordt er gezongen en vliegen de snoepjes vanuit het vrouwendeel van de klaagmuur - waar de moeders, oma,s en zussen staan - over het hek naar de nieuwe zoon der wet.
Vanmorgen vroeg is er trouwens een grote steen van 100 kilo uit de klaagmuur gevallen vlakbij een biddende vrouw. Vanuit Oud-Beijerland kwam er vandaag al een bericht of ik er iets van gemerkt had en in het vervolg i.p.v. een keppeltje een helm op wilde doen!
Na de klaagmuur zijn we nog gelopen naar het badwater van Siloam. Helaas is daar niet alles goed te zien, omdat ze daar aan het restaureren zijn. We zijn van het badwater door de droge tunnel naar de Oude Stad gelopen. De Menorah bij de Knesset hadden we ook graag nog willen zien en eigenlijk nog veel meer, maar de tijd is om. We worden verwach in Kfar Hittim, een plaatsje bij het meer van Galilea. Evenals de woning in Jeruzalem geboekt via Airbnb. Overigens kreeg ik een tip over deze woning van een collega die ook wel eens naar Israël gaat en dan hier wat dagen vertoeft. Een mooie bijkomstigheid is een zwembad naast de woning om even af te koelen.
Op de heenreis naar ons nieuwe vakantieoord hebben we nog een bezoek gebracht aan Bet Shean, bij de Jordaan, vlak bij Jordanië. Het is een belangrijke stad geweest in de oudheid waar nu niet veel meer dan ruïnes van over is. Met ons waren er nog 5 bezoekers in het hele park. Misschien vanwege de hitte, want het was meer dan 40 graden!
Daarna zijn we naar Kfar Hittim gereden, een klein dorp vlakbij het meer van Galilea, wat vroeger een kibbutz moet zijn geweest. In de nachtelijke uren wordt het dorpje afgesloten met een hek. Dus van inbrekers zullen we geen last hebben!