Eerste dag van onze reis, maandag 16 juli 2018

Datum: 2018-07-16
Schrijver: J. Joppe

Vanmorgen zijn wij met onze blauwe VW-Transporter door Gerhard en Elsbeth weggebracht naar Schiphol. Het was een korte nacht, want om 3.00 uur vertrokken we. Rond 4.00 uur arriveerden we op Schiphol. Gelukkig was het nog niet druk, dus alles verliep vrij snel, zodat we op tijd aan boord van het vliegtuig konden gaan. Even na 6.15 uur stegen we op en na een rustige vlucht landen we om 10.30 uur op de luchthaven van Tel Aviv. Dat betekent in Israël een uur later, dus om 11.30 uur.
Normaal gesproken staat er bij groepsreizen een gids klaar en een bus met chauffeur, maar deze keer moest ik dat zelf regelen. Ik zat er bij het huren van een auto best wat over in hoe het zou gaan, want ik las op internet verschillende negatieve reacties over het bedrijf waar ik wat mee had afgesproken. Het bleek mee te vallen, waant bij de autoverhuur stond er een witte Citroen 8-persoons Berlingo voor ons klaar. Nadat we de koffers een plekje hadden gegeven in de auto, vertrokken we. Helaas zonder navigatie, want het gekochte sim-kaartje om in Israël te gebruiken, werkte niet.
We reden naar de kust om eerst - hoe kan het anders! - de stad Joppe of Jaffa of Jafo te bezoeken. Het gaat ons om old Jaffa, waar een huis wordt aangewezen waar mogelijk Simon de leerlooier heeft gewoond. Vervolgens zijn we naar de haven gelopen. Je ziet nog restanten van de oude haven in de Middellandse Zee liggen. Dat moet de haven geweest zijn, waar Jona met een schip wegvluchtte voor de opdrach van God om naar Nineve te gaan. Maar de Heere kwam hem tegen en wierp een grote storm op de zee en Jona moest overboord. Maar de Heere zorgde voor Zijn ongehoorzaame knecht. Een vis slokte Jona op om hem na drie dagen weer uit te spuwen. Die vis is ook te zien in Jaffa. We zijn ook nog even in de Petruskerk geweest. In die (rooms-katholieke) kerk is voorin een schilderij te zien met daarop Petrus die het visioen krijgt van de reine en onreine dieren. Daarmee maakte de Heere duidelijk dat het evangelie ook aan de heidenen verkondigd moest worden. Over Dorcas of Tabitha die door Petrus in Joppe uit de doden is opgewekt is in Joppe niets te vinden. Na deze bezichtiging van Old Jaffa hebben de kinderen nog gezwommen in de Middelandse Zee.
Vervolgens reden we naar Jeruzalem waar we via Airbnb van maandag 16 t/m maandag 23 juli een appartement hebben gehuurd. Onderweg naar deze hoofdstad van Israël deden we nog even het restaurant met de gouden bogen aan, waar je er in Nederland ook verschillende van vindt! Om even na 19.00 uur kwamen we aan bij een prachtige vakantiewoning aan de Derech Hevron Road. In deze straat zitten vlak bij twee kleine supermarkten die 24 uur (!) per dag open zijn! Daar hebben we nog wat boodschappen gehaald. Bij thuiskomst hoorden we via mail en app van verschillende gemeenteleden hoe het in Oud-Beijerland flink had geregend. We hebben er gistermiddag in de kerk om gebeden en de Heere heeft op Zijn tijd en wijze de gebeden om regen wonderlijk verhoord. Om ootmoedig stil en dankbaar voor te worden. Hier in Israël is het ook erg droog, maar dat is men daar gewend. 

Foto's bij het bericht

De kinderen spelen nog even op Schiphol Zicht vanuit het vliegtuig voor het opstijgen We hadden een mooie vlucht Er stond op de luchthaven een witte Citroen Berlingo voor ons klaar (met chauffeur!) Het huis van Simon de leerlooijer Een herinnering aan de vis van Jona Restanten van de oude haven van Jaffa Tot slot nog even in de Middellandse Zee afkoelen!