Twaalfde dag van onze reis, vrijdag 27 juli 2018

Datum: 2018-07-27
Schrijver: J. Joppe

We hebben vandaag opnieuw een jarige in ons midden. Stephan wordt vandaag 14 jaar. Voor het ontbijt werd hij toegezongen en kreeg een cadeau en na het ontbijt hebben we maar gelijk een stuk taart genomen. Bijzonder voor hem om aan de oevers van het meer van Galilea jarig te zijn.
We besloten om vandaag eerst naar het Karmelgebergte te rijden. Dat is een prachtig gebied. We bezochten de plaats of het klooster Mukhraqa, wat traditioneel wordt aangewezen als de plaats waar Elia de confrontatie aanging met de Baälsprofeten. Er is daar een beeld te zien van Elia met een uitgetrokken zwaard.
Daarna gingen we naar de kust om de Romeinse stad Caesarea te bezoeken. Tot onze verrassing kwam net voor ons een groep jongeren uit Nederland binnen. Het was een groepsreis georganiseerd door het LCJ. We zijn een stukje met hen en hun Nederlands-sprekende gids door het oude Caesarea gelopen. De gids vond het mooi dat er even een dominee bij was en ze kende vele collega's van me die ze tijdens de Amicitia-Israëlreizen had ontmoet. Ook enkele jongeren of familie van hen kenden we. Dat was een leuke ontmoeting.
Het volgende programmapunt was een bezichting van de doopplaats Yardenit aan de Jordaan, ten zuiden van het meer van Galilea. Op weg naar deze plaats hebben we ergens gegeten, ook ter gelegenheid van de verjaardag van Stephan. We kwamen om half 5 bij Yardenit aan, terwijl deze plaats vanwege de sabbat al om 4 uur sloot. Gelukkig was de uitgang nog open, zodat we even bij de Jordaan konden kijken. Normaal gesproken laten mensen uit allerlei landen zich hier (over)dopen. Onderweg naar ons vakantiehuis in Kfar Hittim hebben we de auto geparkeerd bij een strandje aan het meer van Galilea en hebben de kinderen nog anderhalf heerlijk gezwommen in het meer van Galilea als afsluiting van onze prachtige gezinsreis naar Israël. Toen we thuis kwamen was het al 7 uur. Bartjan en Stephan hebben nog even de auto schoongemaakt, want morgen willen we om 8.00 uur vertrekken naar Tel Aviv. Om 12.45 uur hopen we met Transavia vluchtnummer HV 5802 te kunnen opstijgen voor onze vlucht naar Amsterdam. We bidden om Gods bewaring, die we ieder moment nodig hebben!