Visitatiebezoek Malawi 2019

Datum: 2019-03-22
Schrijver: ds. J. Joppe

Het is de bedoeling dat in dit arme land enkele locaties bezocht worden waar voedseluitdelingen hebben plaatsgevonden en waar landbouwprojecten zijn opgestart die door de GDC worden bekostigd. Vanwege de overvloedige regenval en de grote overstromingen in het zuiden, willen we ook daar kijken wat we kunnen betekenen.

Vrijdag 22 maart 2019: Vandaag heb ik eerst in Veenendaal de synodevergadering bjjgewoond. Aan het eind van de middag ben ik met diaken Draaijer op de trein gestapt naar Schiphol. Om 20.30 uur stegen we met diaken Smits op naar Wenen om daar over te stappen naar Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopie. Dat vliegtuig was maar voor de helft vol, zodat vele passagiers de nacht liggend op de banken konden doorbrengen. 

Zaterdag 23 maart 2019: Deze morgen landden we veilig om daarna weer over te stappen naar Blantyre in Malawi. Opnieuw vlogen we met Ethiopian Airlines. Ik moest denken aan 12 dagen geleden toen vanaf Addis Ababa een Boeing 737 Max vertrok naar Kenia met 157 paasagiers. Enkele minuten na de start stortte het vliegtuig neer en niemand overleefde de crash. Wij bleven door de Heere gespaard. Na een tussenlanding in Zambia vlogen we naar Blantyre waar we omstreeks half 3 veilig landden. Bijna 24 uur gereisd! Na de visumaanvraag, paspoortcontrole en geldwisselen stonden ds. en mw. Van der Bas en Erik en Margriet Ju ons op te wachten! Ze hebben ons met de voor ons gehuurde auto bij ons hotel gebracht, Annie's Lodge. Daarna hebben we samen wat gegeten en zijn op tijd naar bed gegaan!

Zondag 24 maart 2019: Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt werden we om 8.30 uur opgehaald door ds. Van der Bas en zijn vrouw met een vertaler voor het bezoeken van een kerkdienst. Ook het echtpaar Jansen uit Kruiningen reed met hun kleine jongen mee. Onderweg zagen we verschillende theeplantages die door Indiers worden gerund. Na een rit van een uur kwamen we bij het kerkje van ds. Kuntaga aan. Door de heftige regenval was de muur aan de achterzijde eruit gevallen! Om 10.00 uur toen de dienst begon, zat de kerk nog niet vol, maar tijdens de dienst werd het steeds drukker! Af en toe regende het behoorlijk en kwam het water ook het kerkje binnen. Eerst hield ds Van der Bas een leerdienst uit de Shorter Catechisme en daarna hield ds. Kuntaga een preek. Doordat het vertaald werd in het Engels konden we het goed volgen. Uiteraard hebben we ons in de dienst ook voorgesteld en de groeten uit Nederland overgebracht. Na de dienst van zo'n twee uur werd ons in de nabije kleine woning van ds. Kuntaga een lekkere maaltijd voorgeschoteld. Vervolgens bracht ds. Van der Bas ons weer op ons verblijf in Blantyre. Hij woont een uur verder in Zomba. In de avond hebben we met z'n drieen via internet naar een kerkdienst in Nederland geluisterd. 

Maandag 25 maart 2019: Vanmorgen voor het ontbijt (fried eggs) eerst wat foto's gemaakt van ons prachtige verblijf met schitterende tuin er omheen. Tegen 10.00 uur arriveerden we bij het FP-house voor een ontmoeting met het synod council, het synodebestuur van de Reformed Presbyterian Church (RPC). Het laatste stukje naar het FP-house was steil en hobbelachtig, maar diaken Draaijer blijkt de landrover goed te kunnen besturen. Met het synodebestuur werden verschillende aandachtspunten uitgewisseld. Na de maaltijd maakten we een groepsfoto. Vervolgens spraken we achtereenvolgens met vertegenwoordigers van twee organisaties die in Malawi veel en goed werk doen: Timotheos en Stephanos. Zo was deze dag vol met allerlei 'meetings'.

Dinsdag 26 maart 2019: Vanmorgen stonden we vroeg op en vertrokken na het ontbijt om 7.30 uur om enkele kampen in het zuid-oosten vam Malawi te bezoeken waar mensen tijdelijk verblijven omdat hun huis door de heftige regenval en overstromingen is ingestort of beschadigd. Met enkele predikanten van het moderamen van de RCP gingen we eerst naar Phalombe. Hier is een kamp met 412 gezinnen die uit 12 dorpen uit de omgeving van Phalombe gevlucht zijn voor het water. Ze slapen in klaslokalen van een school en hebben last van malaria.
Na zo'n 2 uur rijden, kwamen we - met achter ons een vrachtwagen met mais - bij het kamp aan. Heel veel mensen waaronder veel kinderen stonden ons op te wachten. En toen gebeurde het... De landcruiser waarin ik zat, zakte precies aan mijn kant, helemaal weg in de modder. Gelukkig was Erik Ju er ook en met zijn jeep trok hij onze auto uit de modder. Alle kinderen juichten!
Daarna volgden er verschillende korte toespraken. Van de chief, de leden van de RPC en van de GDC. De mensen waren heel blij dat we kwamen en vroegen om in Nederland voor hen te bidden. Vervolgens werden er 85 zakken mais van de vrachtwagen in een klaslokaal gedragen om vandaag verdeeld te worden. We moesten helaas afscheid nemen om nog een kamp te bezoeken. Daarna bezochten we een kamp in Phaloni, bij de rivier Phalombe. Hier spraken we de mensen opnieuw toe en wezen hen op het Brood des Levens. Vervolgens werden de resterende zakken mais van de vrachtwagen gehaald om uit te delen aan de ruim 500 mensen die gevlucht zijn vanwege de overstromingen in dat gebied. Daarna hebben we verschillende ingestorte en beschadigde woningen in het rampgebied bekeken. Heel aangrijpend! Een oude vrouw wilde niet naar het kamp, maar in haar woning met ingestorte muur blijven! Over de thuisreis hebben we o.a. door een file (!) bij Blantyre erg lang gedaan. Tegen 19.30 uur waren we bij Annie's Lodge.

Woensdag 27 maart 2019: Vandaag vertrokken we nog vroeger dan gisteren, namelijk om 6.40 uur vanwege een lange tocht naar het noorden. Deze dag mocht ik de landcruiser besturen. Dat is best wennen, want in Malawi rijden ze links. Om 10.30 uur werden we met gezang van de vrouwen ontvangen in Ntaja. Na een warm welkom hebben we Psalm 23 gelezen en daar wat over gezegd. Vervolgens zijn we naar de akkers gelopen om de mais te bekijken. Dit project wordt begeleid door Art of Charity en door de GDC bekostigd. Op het eerste veld stond de mais er goed bij. Op het tweede veld minder. Eigenlijk is de mais wat te laat geplant. Ook heeft men last van wormen in de mais. De mais op het derde veld stond er mooi bij.
Vervolgens hebben we een lange rit gemaakt over een onverharde weg naar het dorpje Namikango. Ds. Kuntaje, die graag rijdt, bestuurde de auto. Ook in dat dorpje werden we met gezang welkom geheten. We besloten eerst naar het veld te lopen om de sweet potatoes (zoete aardappelen) te bekijken. De GDC heeft hiervoor de stekken betaald. Dit gewas zag er goed uit. Vervolgens gingen we naar de kerk waar we ons eerst voorstelden. We lazen een stukje uit het slot van Mattheus 11 en mediteerden daarover. Met de plaatselijke bevolking spraken we over de ervaringen met sweet potatoes en over hoe ze op andere manieren aan voedsel kwamen. De bijeenkomst werd afgesloten met een maaltijd die door de vrouwen was klaar gemaakt. Hiervoor hebben we hen hartelijk bedankt. Na een lange reis waren we om 20.00 uur in Blantyre waar diaken Smits vanwege zijn verjaardag vandaag ons tracteerde.

Donderdag 28 maart 2019: Vandaag bezochten we twee plaatsen waar voedseluitdelingen hebben plaats gevonden. Al vroeg vertrokken we naar het zuidwesten van Malawi om in Chikwawa leden van de RPC te spreken die van de GDC in januari en maart voedsel hebben gekregen. Deze voedseluitdelingen werden voor ons uitgevoerd door Timotheos Foundation. Daarom was Paundedi van Timotheos bij ons eerste bezoek aanwezig. Onderweg passeerden we een schitterend berglandschap. Ook kwamen we over de rivier de Shire, die enkele weken geleden ver buiten haar oevers is getreden. Dat geldt ook voor allerlei andere kleinere rivieren. We zagen onderweg waar water had gestaan of nog stond. 
Bij aankomst in Chikwawa zaten de mensen onder wat bomen op ons te wachten. Na de opening met gebed, Schriftlezing en meditatie, hebben we als GDC aan de mensen gevraagd om iets over hun persoonlijke noodsituatie te vertellen. Met name van de slachtoffers van de watervloed, voor wie de tweede voedseluitdeling vooral bestemd was, hoorden we graag hun  verhaal. Sommigen vertelden hun verhaal, waren dankbaar voor de hulp, maar gaven aan dat er meer hulp nodig is. Vervolgens wilden we met een boot het door de watersnood getroffen Mkanga bereiken. Omdat de tocht naar dat eiland te lang duurde, zijn we naar Nsanje gereden. Daar verblijven ook slachtoffers van de watervloed. Zij vertelden aangrijpende verhalen over hoe in de nacht het water kwam en hun huis verwoestte of beschadigde. Een vrouw liet ons haar huis zien waarvan een muur is ingestort. Dankbaar is men voor de hulp van de GDC en van God, maar ze vragen om meer hulp. 
Aan het eind van dit bezoek kregen we als teken van gastvrijheid een maaltijd aangeboden. Deze keer - een maaltijd waar mijn vrouw op hoopte! - maispap of Nsima met wat groente en geitenvlees wat we met onze handen hebben gegeten wat gebruikelijk is in Malawi.
We hadden een voorspoedige terugreis en waren voor het donker (18.00 uur) - ondanks de file in Blantyre (ja echt!) - op ons logeeradres. Na het avondeten hebben we onze koffers ingepakt voor de terugreis.

Vrijdag 29 maart 2019: Vrijdagmorgen hebben we nog een bespreking met de Synod Council over onze bevindingen. Daarna hopen we vrijdagmiddag terug te vliegen en  zaterdagmorgen in Nederland aan te komen
We mogen terugzien op goede ontmoetingen en hebben gezien hoe het collectegeld voor Malawi op een verantwoorde wijze wordt besteed aan mensen in nood. De mensen daar hebben gemerkt dat we bewogen met hen zijn en hen zullen gedenken in de gebeden.
Dag Malawi. Tot ziens hopen we!