Visitatiebezoek Malawi 2023

Datum: 2023-03-13
Schrijver: ds. J. Joppe

Vrijdag 10 maart
Aanvankelijk zouden we om 19.30 uur vertrekken vanaf Schiphol naar Frankfurt en dan via Addis Abeba naar Blantyre in Malawi vliegen. Een aantal weken voor de vertrekdatum kwam het bericht dat de vlucht een uur vervroegd was. Dat kwam mij niet zo goed uit, want om 15.00 uur zou ik nog een huwelijksdienst leiden en daardoor mogelijk niet eerder dan 17.30 uur op Schiphol kunnen zijn als het in het verkeer meezit. Ik heb gevraagd of Hubrecht en Evert-Jan het vliegtuig aan de grond zouden willen houden als ik er nog niet zou zijn. Ze zouden hun best doen, zo beloofden ze.
Toen ik onder de huwelijksdienst naar buiten keek, werd ik toch wel wat zenuwachtig. Het sneeuwde en dat zou de rit naar Schiphol zeker gaan vertragen. Direct na de huwelijksdienst ben ik om even over half 5 bij zoon Stephan ingestapt die mijn met snelle en ook kundige wijze over de witte wegen met de Audi Q7 veilig om 17.45 uur afleverde voor Vertrekhal 1 van Schiphol. Nog bedankt, Stephan!
Gelukkig  stond het vliegtuig er nog! Na een poos wachten, konden we eindelijk het vliegtuig in en moest we maar liefst drie uur (!) wachten voor dat we opstegen. "Hubrecht en Evert-Jan, zolang het vliegtuig aan de grond houden, hoefde nu ook weer niet!" Het probleem was dat de vliegtuigen met deze temperaturen (rond het vriespunt) voor vertrek een 'deicing' moeten ondergaan, een ont-ijzing van de vleugels. Dat gebeurt op Schiphol heel ouderwets. Er komt een hoogwerker met een man in het bakje en die spuit de ont-ijzing vloeistof op de vleugels van het vliegtuig. We kwamen dus rond 23.00 uur op de luchthaven van Frankfurt aan en toen was ons vliegtuig dat ons naar Addis Abeba zou brengen al vertrokken...

Zaterdag 11 maart
Na lang wachten voor de balie om de vlucht om te boeken, waren we aan de beurt. Om zo snel mogelijk in Malawi te komen, zouden we vanmiddag om 15.00 uur moeten vertrekken om via Caïro (in Egypte) en Ad Salaam (in Tanzania) in Blantyre in Malawi te kunnen landen. Tot de tijd van de vlucht naar Caïro konden we in een hotel verblijven. Daar met de taxi gebracht te zijn, hebben we eerst wat gegeten en zijn daarna in bed gedoken. Na een heerlijk ontbijt die morgen en een wandeling naar de rivier de Main (Frankfurt heeft officieel Frankfurt am Main) werden we rond 12.00 uur naar de luchthaven gebracht en daar vertreokken we rond 15.30 uur naar Caïro. Vervolgens vlogen we zonder problemen naar Ad Salaam. Daar moesten we wel eeen paar uur wachtn op onze vlucht naar Malawi. Na anderhalf uur vliegen landden we op de luchthaven Blantyre van een regenachtig Malawi. Daar werden we opgewacht door Bart en Leneke Lodder van de stichting Timotheos, reverend Falamengo en wat leden van de RPC. Het regende zo hard dat ik mijn zwarte jas tijdelijk uitleende aan Leneke die het koud kreeg van de regen.
Eenmaal in Blantyre, één van de belangrijkste steden van Malawi aangekomen, hebben we de ernstige gevolgen van de cycloon Freddy met eigen ogen gezien. Het was niet zozeer de wind, maar de overvloedige regen die in grote modderstromen van de heuvels naar beneden kwam en eenvoudige woningen meesleurde. In vier dagen tijd viel er zo’n 700 ml. water. Ter vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld 800 ml. Mensen werden door de modderstromen verrast en konden zich niet meer in veiligheid brengen. In Blantyre en omgeving zijn hierdoor honderden mensen omgekomen. Door de modderstromen zijn ook wegen verwoest en onbegaanbaar geworden en is de aanstaande maisoogst bij velen verloren gegaan.


Zondag 12 maart
Aan het begin van ons bezoek was de schade door de cycloon nog beperkt. Het kerkje in Chitimbe op zondagmorgen was met een uur off-road per landcruiser goed te bereiken. Hoewel dominee Falemenga luid sprak, moest je goed luisteren om hem te kunnen verstaan. De hele dienst kletterde de regen op het golfplatendak en waaiden de regendruppels naar binnen. De dominee preekte echter gedreven en onverstoorbaar door. In de dagen na de zondag werd de weg naar deze gemeente onbegaanbaar. Bij hoeveel gemeenteleden is de woning ingestort of weggevaagd? Voor sommigen in het rampgebied bleek de kerk een goede schuilplaats te zijn!

Maandag 13 maart

Op maandagmorgen hebben we met het moderamen van de synode  van de RPC diverse zaken besproken. We hebben teruggeblikt en vooruit gekeken. Grote waardering was er voor het werk van de diaconaal coördinator, dominee Matandika. Aangezien het diaconaat in de RPC meer inhoud en vorm moet krijgen, belegt deze predikant bijeenkomsten om ambtsdragers te leren wat de Bijbel ons leert over het diaconaat en hoe dit vorm moet en kan krijgen in de gemeente, ook als er niet veel financiële middelen zijn. ’s Middags vertelde dominee Matandika in aanwezigheid van enkele leden van een soort GDC in Malawi enthousiast over zijn werk wat hij mag doen in de RPC. Als GDC bekostigen we dit project en we zijn de Heere dankbaar dat dit project goed mag verlopen. We bidden dat de leden van de kerk in Malawi allereerst de Heere (meer)  leren dienen en daarna ook elkaar leren dienen. Later in de week hadden we graag een les van Matandika aan een groep ambtsdragers bijgewoond. Door de onbegaanbaarheid van de weg daar naar toe bleek dat niet mogelijk.

Dinsdag 14 maart 

Dankbaar zijn we dat we als GDC-delegatie een bezoek konden brengen aan de David Livingstone Christian Academy in Zomba, de enige reformatorische school voor voortgezet onderwijs in Malawi. De initiatiefnemer van deze school is dominee Van der Bas. Vanwege zijn vertrek heeft de stichting Timotheos deze school overgenomen. Als GDC waarderen we deze overname en hebben beloofd om vanaf 2024 vier jaar lang een landelijke collecte te houden voor deze school.
Uit het gesprek met de directeur bleek dat hij het onderwijs vanuit Gods Woord aan de jongeren heel belangrijk vindt. Daarom maakt dit ook een cruciaal onderdeel uit van het lesprogramma. De bekende plaat van de brede en de smalle weg hing vlak naast het lesprogramma.
Vanwege de heftige regenval konden we niet alles bekijken op het terrein waar ook nog wat gebouwd moet worden. Het was niet mogelijk om lessen bij te wonen, want alle scholieren mochten vanwege de weersomstandigheden van de overheid thuis blijven. Jammer, want een school zonder leerlingen is geen school. Hopelijk kunnen we tijdens een volgend bezoek de school in bedrijf zien!


Woensdag 15 maart
Op woensdag wordt de organisatie van dr. Jumbe bezocht. Dr. Jumbe heeft diverse acvititeiten gestart om zijn zendingsactiviteiten in Mozambique te financieren. De locatie bevindt zicht ten noorden van Zomba. Er zijn een aantal gebouwen in aanbouw, o.a. een gastenverblijf en verblijven voor leghennen/eendagskuikens. Verder is een kantoor/bibliotheek gerealiseerd. De predikanten en ambtsdrager kunnen hier boeken met een gereformeerde inhoud lenen. De bibliotheek bevat veel boeken die afkomstig zijn van o.a. GBS en de Banner of Truth. Veel titels van bv. Ryle, Spurgeon, A.T. Vergunst, etc. De boeken zijn beschikbaar in verschillende talen. Een grote lading nieuwe boeken is onderweg. Een bezoek is gebracht aan de visvijvers die zijn gegraven. Deze staan inmiddels vol met water. In totaal zijn 4 visvijvers gegraven. Hierin wordt op korte termijn gestart met kweken van Tilapia. Na het bezoek loopt de terugreis grote vertraging op omdat de auto vast komt te zitten in de modder.
In de avond hebben we nog een gesprek met Timotheos in het bijzijn van twee synodeleden van de RPC. 
Er zijn veel doden door de cycloon, de heftige regenval en modderstromen, volgens Gerrit Oomen is er al sprake van meer dan 200 doden in de omgeving van Blantyre. In werkelijkheid zal dit aantal veel hoger zijn. 
De voedselhulp was eind januari gestart, in totaal heeft het 3 weken geduurd. De distributie is goed verlopen. De communicatie met het transportbedrijf liep niet altijd even goed. Er is ook gesproken over de David Livingstone Christian Academy.

Donderdag 16 maart

In de morgen hebben we een gesprek met Stephanos. Deze stichting denkt dat het goed is naast de voedselhulp ook een landbouwproject te starten. Maar de vraag is wie dan de keus maakt waar er begonnen gaat worden. De GDC moet wel betrokken zijn. RPC benadrukt de betrokkenheid van de leden. Bij de selectie zou naast de Synod Council ook Stephanis betrokken moeten zijn.
Verder hebben we deze dag een bezoek gebracht bij Willem-Henri en Ditteke den Hartog. Zij wonen ten zuiden van Blantyre, Willem-Henri is regio coördinator voor de GZB en verantwoordelijk voor de projecten in het zuidelijke deel van Afrika. Binnenkort gaan zij verhuizen naar Bulawayo in Zimbabwe waar Willem-Henri voor een Bijbelschool aan het werk gaat.

Vrijdag 17 maart

Na een afsluitend gesprek met de moderamenleden van de RPC verlieten we het rampgebied, biddend om Gods zegen en hulp in de materiele nood, maar vooral in de geestelijke nood. Bidden u en jij mee voor Malawi?