Visitatiebezoek Malawi 2023

Datum: 2023-03-13
Schrijver: ds. J. Joppe

Vrijdag 10 maart
Aanvankelijk zouden we om 19.30 uur vertrekken vanaf Schiphol naar Frankfurt en dan via Addis Abeba naar Blantyre in Malawi vliegen. Een aantal weken voor de vertrekdatum kwam het bericht dat de vlucht een uur vervroegd was. Dat kwam mij niet zo goed uit, want om 15.00 uur zou ik nog een huwelijksdienst leiden en daardoor mogelijk niet eerder dan 17.30 uur op Schiphol kunnen zijn als het in het verkeer meezit. Ik heb gevraagd of Hubrecht en Evert-Jan het vliegtuig aan de grond zouden willen houden als ik er nog niet zou zijn. Ze zouden hun best doen, zo beloofden ze.
Toen ik onder de huwelijksdienst naar buiten keek, werd ik toch wel wat zenuwachtig. Het sneeuwde en dat zou de rit naar Schiphol zeker gaan vertragen. Direct na de huwelijksdienst ben ik om even over half 5 bij zoon Stephan ingestapt die mijn met snelle en ook kundige wijze over de witte wegen met de Audi Q7 veilig om 17.45 uur afleverde voor Vertrekhal 1 van Schiphol. Nog bedankt, Stephan!
Gelukkig  stond het vliegtuig er nog! Na een poos wachten, konden we eindelijk het vliegtuig in en moest we maar liefst drie uur (!) wachten voor dat we opstegen. "Hubrecht en Evert-Jan, zolang het vliegtuig aan de grond houden, hoefde nu ook weer niet!" Het probleem was dat de vliegtuigen met deze temperaturen (rond het vriespunt) voor vertrek een 'deicing' moeten ondergaan, een ont-ijzing van de vleugels. Dat gebeurt op Schiphol heel ouderwets. Er komt een hoogwerker met een man in het bakje en die spuit de ont-ijzing vloeistof op de vleugels van het vliegtuig. We kwamen dus rond 23.00 uur op de luchthaven van Frankfurt aan en toen was ons vliegtuig dat ons naar Addis Abeba zou brengen al vertrokken...

Zaterdag 11 maart
Na lang wachten voor de balie om de vlucht om te boeken, waren we aan de beurt. Om zo snel mogelijk in Malawi te komen, zouden we vanmiddag om 15.00 uur moeten vertrekken om via Caïro (in Egypte) en Ad Salaam (in Tanzania) in Blantyre in Malawi te kunnen landen. Tot de tijd van de vlucht naar Caïro konden we in een hotel verblijven. Daar met de taxi gebracht te zijn, hebben we eerst wat gegeten en zijn daarna in bed gedoken. Na een heerlijk ontbijt die morgen en een wandeling naar de rivier de Main (Frankfurt heeft officieel Frankfurt am Main) werden we rond 12.00 uur naar de luchthaven gebracht en daar vertreokken we rond 15.30 uur naar Caïro. Vervolgens vlogen we zonder problemen naar Ad Salaam. Daar moesten we wel eeen paar uur wachtn op onze vlucht naar Malawi. Na anderhalf uur vliegen landden we op de luchthaven Blantyre van een regenachtig Malawi. Daar werden we opgewacht door Bart en Leneke Lodder van de stichting Timotheos, reverend Falamengo en wat leden van de RPC. Het regende zo hard dat ik mijn zwarte jas tijdelijk uitleende aan Leneke die het koud kreeg van de regen.

Zondag 12 maart