Visitatiebezoek Malawi 2024

Datum: 2024-04-30
Schrijver: ds. J. Joppe

Dinsdag 30 april
Om 14:00 uur vertrekken we vanuit Barneveld naar Schiphol. Mijn vrouw Nellie, dochter Elsbeth en twee kleinkinderen Jesse en Loís brengen me tot in de vertrekhal. Ze zouden graag verder meegaan, maar dat kan deze keer niet! In de vertrekhal ontmoeten we Dick en Evert-Jan. Onze vlucht vertrekt om 17:40 uur. In Wenen stappen we over om vervolgens naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, te vliegen. Vandaar zullen we pas de volgende morgen om 9:30 uur naar Blantyre vliegen. Een vlucht van zo'n drie uur. Blantyre is de hoofdstad van de zuidelijke regio in Malawi. Blantyre was tot 2008 de grootste stad van het land tot de hoofdstad Lilongwe deze positie overnam. Totaal zitten we tijdens onze reis naar Malawi zo'n 12 uur in de lucht.

Woensdag 1 mei
In de nacht van dinsdag op woensdag hebben in het vliegtuig niet veel geslapen. Toen we een beetje sliepen, werden we om 2.30 uur (!) wakker gemaakt voor een muffin met wat drinken.
Na de landing in Addis moesten we nog een paar uur wachten op ons vertrek naar Malawi. Maar we waren niet alleen die moesten wachten. Tijdens het wachten moest ik denken aan die man uit Ethiopië, de kamerling van Candacé. Die reisde niet met een vliegtuig, maar met paard en wagen naar Jeruzalem en keerde met blijdschap terug. Dat hij waarschijnlijk wekenlang gereisd heeft, maakte niet uit, want hij had de Heere Jezus keren kennen. Hoeveel mensen die ook door genade de Heere Jezus mogen leren kennen zouden er nu in Ethiopië leven? De Heere weet het! Op de grote luchthaven in Addis ontdekten we wel een synagoge voor de Joden.
De vlucht naar het warme hart van Afrika, zoals Malawi wel wordt genoemd, verliep voorspoedig. Degenen die bij het raampje zaten, hadden tijdens het laatste deel van de vlucht een mooi zicht op Malawi. Bij aankomst stond er een huurauto op ons te wachten en brachten we een bezoek aan het terrein van de stichting Stephanos. We hadden een gesprek met directeur Clifford die ons daarna een rondleiding over het terrein gaf. Voor Dick en Evert-Jan  die verschillende jaren geleden op het terrein gewerkt hebben, riep dat vele herinneringen op. Na nog wat boodschappen te hebben gedaan in de stad Blantyre, gingen we naar ons geusthouse Annie's Lodge waar we een heerlijke maaltijd genoten. Daarna kropen we snel onder de klamboe om uit te rusten!

Donderdag 2 mei
Vanmorgen zaten we om 7 uur aan het ontbijt. Om 8 uur zou door Avis onze 4-persoonsauto worden omgewisseld voor een 7-persoonsauto. Toen er na drie kwartier wachten - echt Malawiaans - nog geen andere auto was, zijn we naar het FP-house gereden voor een vergadering met het synodebestuur, oftewel synod council van de Reformed Presbyterian Church (RPC). Toen we daar net gearriveerd waren om 9.00 uur kwam men de auto daar omwisselen. We hadden met elkaar die morgen een goede vergadering waarbij heel wat gesprekspunten aan de orde kwamen. Aan het eind van de vergadering was het tijd voor de gebruikelijke fotosessie! Daarna stond de rijst met kippepootjes en wat 'soep' voor ons klaar. Tijdens de maaltijd vroeg een synodelid van de RPC of Dick Boonzaaijer die Hubrecht Smits is opgevolgd misschien ook de hoed van Hubrecht had ontvangen! Ze waren de hoed van Hubrecht blijkbaar nog niet vergeten en hij heeft hem nog! Die van Dick is dus een ander exemplaar.
Even na 12 uur vertrokken we naar het zuiden, voorbij Zomba, om daar de David Living Christian Academie (DLCA), een reformatorische school voor voortgezet onderwijs te bezoeken. Deze school is een aantal jaren geleden opgestart door ds. Van der Bas en recent overgenomn door Timotheos. Het was een hele rit naar deze school, maar onderweg was er van alles te zien, zoals marktkraampjes aan de kant van de weg waar van alles te koop is. Ruim een jaar geleden reden we ook over deze weg die toen door de extreme regenval en modderstromen vanwege de cycloon Freddy nauwelijks begaanbaar was.
Toen we bijna bij de school waren, kwamen we een auto met daarin ds. Van der Bas en zijn vrouw tegen met nog een andere auto volgeladen met VLC-leerlingen die zo'n 12 dagen in Malawi verblijven. Zij hadden net de DLCA bezocht en daar veel indrukken opgedaan. Nu waren wij aan de beurt. We spraken eerst kort met de directeur en daarna bezochten we een klas leerlingen, keurig in school uniform! Misschien moeten we dat schooluniform ook maar op de Nederlandse reformatorische scholen gaan invoeren, dan hoeven we niet meer te discussiëren over de lengte van de rok en de gaten in de broek. We maakten ook een rondleiding over het terrein. Het is een school waar Gods Woord centraal staat en die onze steun hard nodig heeft.
Na dit bezoek maakten we weer de lange terugreis naar Blantyre. Daar hebben we 's avonds nog een informeel gesprek gehad met Gerrit Oomen van Timotheos.

Vrijdag 3 mei
Ook vanmorgen ging de wekker weer vroeg! Om even over 6 zaten we al van de gebakken eitjes te smikkelen. Om 7 uur vertrokken we met twee auto's richting het zuiiden om een bezoek te brengen aan het dorpje Khoko in het Chikwawa district om daar wat projecten van Stephanos als voorbeelden te bezoeken. Het was een prachtige rit. Op zeker moment rijd je door een berglandschap en vervolgens ga je naar beneden de laagte in, het Shiregebied. En de Shire is een rivier die regelmatig buiten de oevers treedt met alle gevolgen van dien. Na een rit van 2,5 uur werden we in Khoko met gezang ontvangen. Na een voorstelrondje, bezochten we een school v0or voorschoolseopvang, een alfabetiseringsles, waar volwassen mensen leren leren. Ook spraken we twee vrouwen die kleding aan het maken wren met een Singer-naaimachine met gaspedaal, bij de ouderen nog wel bekend! Vervolgens liepen we een stukje verder naar een stuk land waar zo'n 40 boeren gezamenlijk mais verbouwen, maar ook katoen en pompoenen. Dit is een heel mooi project wat navolging verdient. Rond de klok van 12 uur kregen we weer de gebruiklijke maaltijd en vertrokken we onder luid gejubel van de gemeenschap.
Om half drie waren we bij het huis van het synodebestuur om daar een gesprek te hebben met de Malawiaanse GDC. Ook dat was een goede ontmoeting. Na de maaltijd zijn we aan de slag gegaan met het schrijven van een verslag over alle gesprekken en ontmoetingen.

Zaterdag 4 mei
In de morgen hebben we een gesprek gehad met de Zeeuwse Annemarie Simango-Kot en haar Malawiaanse man Felix. Met een ander gezin zetten zij zich in om met hun stichitng For a Change arme Malawianen in een dorpje bij Blantyre op allerlei manieren te helpen. In de middag gaan we nog iets bezichtigen en hopen we tot rust te komen van enkele intensieve dagen. Deze zaterdag mocht ik onze auto besturen. Het is even wennen om links te rijden, zeker bij rotondes. 

Zondag 5 mei 
Om 8 uur worden we op deze zondagmorgen door Bart en Leneke Lodder met hun kleine dochter Joos opgehaald om naar een kerkdienst te gaan, Onderweg halen we ds. Falamengo met zijn vrouw en kinderen op en ook nog wat anderen. Ze pasten allemaal in de landcruiser. Het was een lange rit van anderhalf uur die grotendeels over onverharde hobbelige wegen ging. Maar de geboren en getogen Barnevelder wist het voertuig goed te besturen. Het was een klein mooi kerkje gelegen in het heuvellandschap waar de kerkdienst gehouden werd, Eerst preekte ds. Falamengo uit de Shorter Catechism en daarna mocht ik een preek houden. De preek ging over Jezus' laatste woorden uit het Mattheüs-evangelie. Aangezien ik het Chichewa of het Malawiaans niet beheers, mocht ik de preek in het Engels houden die door ds. Falamengo werd vertaald. Na de maaltijd vertrokken we weer naar ons geusthouse. De terugrit duurde nog langer dan de heenrit omdat we iemand moesten afzetten. Na een rustmoment hebben we stil gestaan bij de verjaardag van Dick. Hij was op deze zondag jarig. Na de maaltijd hebben we samen nog een preek uit Nederland beluisterd.

Maandag 6 mei
Deze morgen worden we om 9.00 uur verwacht bij Timotheos in Blantyre om daar met enkele leden van de Synod Council en de staf van Timotheos een gesprek te hebben over de laatste voedseluitdeling die heel goed verlopen is. Ook hebben we met hen gesproken over de David Linvingstone Christian Academy en over vormen van samenwerking. In de middag hadden we onze slot vergadering met de Synod Council, waar conslusie werden getrokken en acties geformuleerd. 
Na de maaltijd hebben we 's avonds het verslag van onze reis afgemaakt en onze koffiers gepakt.

Dinsdag 7 mei
Om 6 uur worden we verwacht voor het ontbijt, want om 6.45 uur willen we vertrekken naar de luchthaven van Blantyre. Evert-Jan en ik hopen dan om 9.10 uur te vertrekken naar Lilongwe en 's middags naar Addis Abeba te vliegen. De andere dag, woensdag 7 mei, hopen we 's morgen pas in Amsterdam te landen. Dick hoopt nog een paar dagen naar Zuid-Afrika te gaan. We zien met elkaar terug op een mooie week in Malawi en zijn dankbaar voor al het werk wat daar voor de armen gedaan wordt. We bidden om Gods zegen voor allen die we in dit land achter laten.